Brist på båtar och båtmotorer efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av pandemin har båtförsäljningen och leveranstiderna ökat de senaste åren. Det betyder att kunderna, även till denna säsong, riskerar att bli utan om de inte är ute i god tid. 

– Det är en bra efterfrågan. Motorer har vi ju en jättebrist på, säger Daniel Fägersten, platschef på Harry Hansson Marincentrum i Göteborg.

Hör Daniel Fägersten om framtiden för båtbranschen i klippet ovan.

Flera gånger under de senaste åren har båtbranschens Riksförbund Sweboat varnat för pandemins effekter på båthandeln. Det handlar om tillverkningsindustri som legat nere, produktion som bromsat in och båthandlare som inte får in alla de båtar och båtmotorer som de vill och kan sälja.

Ser fler orsaker

Men Daniel Fägersten menar att det inte bara är pandemin som orsakat de längre leveranstiderna man sett de senaste åren. Utan också båtarnas tekniska utveckling.

– Båtarna blir ju mer och mer avancerade. Det blir mer teknik i dem. Jag tror att det kommer bli mer åt det hållet i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.