Malin Helm har varit deltidsbrandman i Sätila i 13 år. Foto: SVT

Brist på brandmän i Sätila – nya ska värvas på gym

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på deltidsbrandmän i Sätila. Styrkan är decimerad och räddningstjänsten varnar för konsekvenserna vid en olycka. Att räddningstjänsten kan tvingas vänta med vissa åtgärder.

– Jag är jätteoroad, säger Malin Helm, platschef på räddningstjänsten i Sätila.

Tidigare har Sätilas grundbemanning bestått av en styrkeledare och fyra brandmän. Men i somras togs ett beslut om att tillfälligt minska beredskapsstyrkan i Sätila till en styrkeledare och två brandmän dagtid under vardagar.

Beslutet har förlängts in i 2020.

Rökdykning försvåras

För att nå den tidigare bemanningen i Sätlila vid bränder och trafikolyckor larmas nu personal in från Skene. Men körtiden mellan Skene och Sätila är runt 18 minuter, enligt räddningstjänsten. Något som bekymrar.

– Vi är färre personer. Vi kan utföra arbete, men i mindre skala. Till exempel vid en brand där det skulle krävas livräddande insats. Då kan vi inte påbörja rökdykning, säger Björn Christoffersson, sektionschef Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Hur allvarligt ser ni på situationen?

– Det är väl klart att det är allvarligt. Det kan handla om att rädda liv. Det är viktigt för orten att det finns en fungerande räddningstjänst.

Vill avdramatisera

Nu söker räddningstjänsten efter personer som kan tänkas sig att bli deltidsbrandmän.

Den 13 januari kan nyfikna söka sig till det lokala gymmet. Där kan kan den som är intresserad av verksamheten träffa brandmän och även prova några av räddningstjänstens anställningstester.

– Vi hoppas på att väcka intresse hos boende i Sätila och göra det mer odramatiskt med anställningstesterna. Det är kul att vara en del av verksamheten. Du får en bra utbildning och möjlighet att göra skillnad, säger Björn Christoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.