Foto: SVT Design

Brist på förskoleplatser i Bollebygd

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på förskoleplatser i Bollebygd. Nu hänvisas föräldrarna till Töllsjö – drygt en och en halv mil bort.

För att lösa bristen på förskoleplatser ska Bollebygds kommun bygga ut den provisoriska förskolan Pärlan med ytterligare 80 platsen.

Men efter att politikerna klubbat igenom beslutet den 1 juni har priset för modulbyggnader gått upp och nu krävs nya beslut för att kunna starta utbyggnaden. Det innebär att arbetet kommer att dra ut på tiden och i nuläget finns inget datum när de nya platserna kan öppna.

Blir dyrare än väntat

För att uppfylla kravet att erbjuda förskoleplats inom fyra månader kommer föräldrar som söker en plats i Bollebygd nu att hänvisas till Töllsjö istället.

– Jag förstår om föräldrarna inte tycker att det är rimligt, men vi har inget annat att erbjuda just nu. Det finns en chans att få plats i Bollebygd om någon slutar, men det är ju inte så många som slutar eller flyttar under pågående termin, säger Annelie Fischer, utbildningschef i Bollebygds kommun.

Bristen på förskoleplatser kom väl inte som en chock, kunde man inte ha varit ute i bättre tid?

– Med facit i hand kunde man ha varit det. Vi har också uppmärksammat det, men sen visade det sig bli dyrare än beräkningen och det innebär att nya politiska beslut måste fattas.

Möjlig lösning till våren

De tillfälliga modulerna skulle ha öppnat i januari nästa år. Nu måste beslut fattas innan det finns ett nytt datum för föräldrar att förhålla sig till, men förhoppningen är att de ska stå klara under våren.

Enligt platsgarantin ska kommunen erbjuda en plats på förskola inom fyra månader. Platsen ska också vara tillgänglig och enligt Annelie Fischer är det tveksamt om dagens lösning kan anses vara att uppfylla platsgarantin.

– Vi kommer inte klara av att erbjuda plats inom fyra månader där man önskat, utan på annan ort i Töllsjö. Och det kanske inte är vad föräldrarna tycker är en rimlig resväg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.