Veterinär: ”Vi kan inte göra alla operationer, då får djuren avlivas istället” Foto: SVT

Brist på sövningsmedel gör att djuroperationer ställs in

Publicerad

Preparatet propofol som används när en patient behöver sövas går åt under coronapandemin. Därför tvingas veterinärer, som använder samma preparat, att vara sparsamma. Konsekvensen blir att komplicerade operationer måste ställas in.

– Då får djuren avlivas istället, säger Gustav Svensson, specialistkirurg på Blå stjärnans djursjukhus.

I klippet ovan berättar Gustav Svensson om konsekvenserna som bristen på propofol har fått.

De operationer som inte går att genomföra utan propofol är komplicerade thoraxoperationer eller sövning vid epilepsi, till exempel. I de fallen krävs större mängder propofol för att genomföra operationerna säkert.

Coronaviruset i Västsverige

Än så länge handlar det endast om ett fåtal fall i Göteborg, där operationer inte kunnat genomföras och djuren tvingats avlivas istället.

Preparat för djur används till människor

Sedan en tid tillbaka har Läkemedelsverket godkänt att veterinära preparat även används vid behandling av människor.

Propovet, som har samma verksamma substans som propofol, skulle då kunna användas till respiratorvård av personer som intensivvårdas för covid-19. Därför har myndigheten gått ut med påbud till landets veterinärer att de ska använda preparatet sparsamt, ifall det skulle behövas inom humanvården.

Gamla sövningsmetoder

– Vi har då fått gå tillbaka till gamla metoder för att söva djuren, säger Gustav Svensson.

Det innebär att de måste kombinera fler olika preparat för att kunna söva ner ett djur vid en operation.

– Dels har vi använt oss av fler typer av lugnande mediciner innan vi har sövt ner djuret. På så sätt kan vi undvika att använda lika mycket propofol eller inte alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet