Charlotte von Essen, biträdande chef för Säkerhetspolisen Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Säpo och Must: Brister i kommunernas säkerhetstänk

Uppdaterad
Publicerad

Den snabba teknikutvecklingen har inneburit ett snabbt ökande säkerhetshot mot myndigheter som kommuner och landsting – samtidigt som de här myndigheterna inte jobbar tillräckligt med för säkerheten. Det framhöll både den militära underrättelsetjänsten, Must, och Säkerhetspolisen på Försvarskonferensen i Skövde.

– Där finns det tyvärr stora sårbarheter som gör att främmande makt kan utnyttja dem och på så vis ta del av information som finns hos oss, säger Charlotte von Essen, biträdande chef för Säkerhetspolisen.

Det handlar mycket om att hindra dataintrång, och insamling av information. Men också om att vara uppmärksam på påverkan i sociala medier och vem som köper in sig i företag som driver för samhället vital verksamhet.

Letar svagheter

Budskapet från både Militära underrättelsetjänsten och Säkerhetspolisen är ”Främmande makt letar efter svagheter i våra system – det görs nu – för att kunna användas i kris eller krig”.

– Bedriver man säkerhetskänslig verksamhet så ligger det på var och en att göra en säkerhetsanalys. Man måste ta reda på vad det för skyddsvärd information man har och sedan utifrån det vidta de skyddsåtgärder som krävs för att man ska skydda informationen, säger Charlotte von Essen.

Kommuner och andra myndigheter behöver bli mycket bättre på att skydda information. Det var de olika föreläsarna på Försvarskonferens Skaraborg överens om.

Myndigheters bristande säkerhetstänkande blev uppenbart vid turerna kring Transportsstyrelsen – där känslig information gjordes tillgänglig för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Väst
Mer Nyheter