• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Chilenska myndigheter utreder ett stort antal fall av misstänkt olagliga adoptioner mellan Chile och Sverige under 70- och 80-talen. Till höger domaren Mario Carroza som leder utredningen. Foto: Chilevision

Brottsmisstankar kring stort antal fall av adoptioner mellan Chile och Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Chilenska myndigheter utreder 371 fall av misstänkt olagliga adoptioner mellan Chile och Sverige på 70- och 80-talen. Det är nästan en femtedel av alla adoptioner som gjordes mellan de två länderna under perioden. Enligt misstankarna har barn förts bort mot sina biologiska föräldrars vilja.

SVT Nyheter Väst har i samarbete med chilenska journalister tidigare i en rad inslag och artiklar rapporterat om uppgifterna att många föräldrar i Chile ska ha fått sina barn tagna och bortförda, utan deras godkännanden.

Flera adopterade har tidigare trätt fram och berättat om förfalskade dokument och berättelser kring deras adoptioner som inte alls har stämt med de versioner som deras biologiska mödrar har berättat när de har fått kontakt.

Chileadoptioner

Rapporteringen fick mycket stor uppmärksamhet i Chile och redan i vintras stod det klart att en chilensk domare utreder ett stort antal fall av misstänkt olagliga adoptioner.

Nästan en femtedel

Nu har svenska myndigheter besökt Chile och i en rapport från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFOF, framkommer att chilenska myndigheter utreder 371 svenska fall. Det är runt 17 procent av de 2 177 adoptionerna som har genomförts mellan länderna.

Brottsrubriceringen är ”Bortförande av barn och oegentligheter i adoption”.

– Man tar de här uppgifterna på stort allvar i Chile. Vi ser givetvis också allvarligt på att det är ett 370-tal svenska fall med i den här utredningen, säger Kristina Svartz, generaldirektör för MFOF.

Enligt Kristina Svartz avvaktar svenska myndigheter nu den chilenska utredningen innan man fattar beslut om vidare åtgärder.

– I dag vet vi alltså inte om det har förekommit oegentligheter i de här fallen, det är det som utreds nu.

”Tror att det är ännu fler”

SVT har tidigare granskat ett antal adoptioner och sett osammanhängande uppgifter och förändrade dokument i ett 15-tal fall.

Sedan dess har alltså omfattningen av misstankarna ökat kraftigt. Här i Sverige har en grupp adopterade från Chile startat en förening, bland annat med målet att driva en process här i Sverige.

– De här 371 fallen den chilenske domaren tittar på är sådana fall som han har fått till sig och som verkar konstiga. Men det kom över 2 000 barn från Chile under den här perioden och vi tror att det är ännu fler som är offer för människohandel, säger Tommy Leite, ordförande i föreningen chileadoption.se

Utpekad organisation välkomnar utredning

Som SVT tidigare har rapporterat finns det uppgifter som säger att det var medarbetare till den svenska organisationen Adoptionscentrum som var inblandade i bortförandet av barn som sedan adopterades till Sverige.

Förbundsordföranden för Adoptionscentrum, Margret Josefsson, skriver i ett mejl till SVT att man inte kontaktats av domaren och att man inte delgivits misstanke om brott.

”Det vi tidigare sagt gäller fortfarande, det vill säga att Adoptionscentrum anser att det är bra med en utredning om det finns misstankar om oegentligheter”.

Hon skriver också att man i en skrivelse har begärt att MFOF ska göra en tillsyn av Adoptionscentrum för att se om några fel har begåtts.

Tidigare har Adoptionscentrum sagt att man anser att man har följt de regler och riktlinjer som fanns i Chile under 70- och 80-talen.

SVT har sökt den chilenske domaren som utreder adoptionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet