Foto: SVT

Besättningsmän anklagas för mordbranden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgruppen som undersökt branden tror att fel person fått skulden och att medlemmar ur besättningen startade bränderna ombord.

Scandinavian Star drabbades av flera bränder under olycksdygnet i april 1990. Undersökningar visade att de var anlagda och misstankarna riktades mot en dansk lastbilschaufför som själv omkom i branden. Den breda norska utredning som nu har gjorts pekar åt ett annat håll.

Försäkringsbedrägeri misstänks

Undersökningen är ännu inte offentliggjord, men norska NRK har fått se rapporten i förväg och den kommer fram till att flera bränder ombord omöjligt kan ha anlagts av den tidigare misstänkte gärningsmannen. Rapporten hävdar också att försäkringsbedrägeri kan ligga bakom mordbränderna som kostade 159 människor livet. Sådana misstankar har förts fram tidigare, men aldrig officiellt och på så hög nivå. Enligt NRK slår arbetsgruppen fast att:

1) Minst fyra separata bränder anlades. Den tidigare misstänkte omkom under den andra av bränderna.

2) Branden var ett försäkringsbedrägeri och anlades av minst tre ur besättningen.

3) De skyldiga manipulerade brandsystemen, branddörrarna och släckningssystemet ombord för att se till att branden spred sig.

Vinschades ner till ett brinnande inferno

Ingvar Brynfors, nu pensionerad insatsledare på brandstationen i Frölunda, var den förste brandman som hissades ombord på den brinnande Scandinavian Star från en helikopter tidigt på morgonen den 7 april 1990.

Han kände omedelbart att läget var riktigt illa på fartyget. Då hade Scandinavian Star brunnit i mer än tre timmar.

Mer än 200 passagerare hade lämnat fartyget. Kvar fanns 159 omkomna.

Sågar polisutredning

Ingvar Brynfors har tillsammans med många andra hela tiden hävdat att den misstänkte lastbilschauffören måste vara oskyldig, eftersom han dog redan under den andra av totalt sex anlagda bränder ombord.

Det motsäger att lastbilschauffören skulle vara gärningsmannen. Dessutom finns en rad andra omständigheter som styrker detta.

Ingvar Brynfors anser att den norska polisutredningen är helt undermålig.

En märklig omständighet är att han, som var först ombord som brandman och kunde se de olika brandförloppen med en brandkunnigs öga, inte har blivit förhörd av polisen en enda gång. Han har bara fått en fråga vid ett tillfälle om en, enligt honom, helt oväsentlig uppgift.

Den nya utredningen kommer att presenteras i sin helhet i morgon lördag, och en av de mest intressanta punkterna blir om det går att styrka ekonomiska motiv för branden och om arbetsgruppen kommer att peka ut vilka som kan ligga bakom bränderna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.