”Var har egentligen de här tulpanerna odlats? Foto: TT

Bryr du dig om var blommorna kommer ifrån?

Publicerad

”Var har egentligen de här tulpanerna odlats?”, är det en fråga du har ställt till dig när du står i blomsterbutiken eller är det en icke-fråga? Läs alla kommentarer i vår chatt!

SVT rapporterade · Bryr du dig om var blommorna kommer ifrån?

Tack för att ni delade med er, chatten är nu stängd. mvh Cecilia
15.30
Är det viktigt att köpa närodlade växter eller spelar det ingen roll för dig var de kommer ifrån? Välkommen att dela med dig av dina tankar här i vår chatt.
07.44
Tulpaner kommer ofta från Holland vad jag vet!
07.54
Har följt Emily Bratt ett tag och är verkligen imponerad av vad hon lyckas åstadkomma med närodlat. Pga henne har jag börjat tänka mycket mer på varifrån buketter och blommor i butikerna härstammar, men oftast finns ingen bra märkning. Önskar verkligen det fanns, för jag vill helst inte köpa importerad mat, vilket jag undviker tiöö stor grad, men importerade blommor kan man ju verkligen vara utan. Erkänner att jag ibland köper någon bukett som jag inte vet var den kommer från, men fick jag välja så hade jag tagit en lokalodlad bukett ALLA gånger.
07.54
Har faktiskt aldrig reflekterat över det. Så jag antar att det inte spelar så stor roll men det kanske är dags att tänka om nu.
07.56
Blomsterdekorationer t ex i Gokväll bör visa säsongens blomster och inte växter som importerats med flyg och lastbil från Afrika och Amsterdam.Just nu blommar t ex syréner i vårt land, men ofta får vi se syréner i TV runt nyår. Inte bra!
07.57
Skamligt att vi 2019 använder jordens resurser till blommor när vi behöver mat. 1 % är ursprungliga blommor resten är framskapade just för konsumtion.
08.25
Jag köper svensk odlade tulpaner på vinter, de finns på Ica. Till jul har ja nu plast amaryllis, och gran, som naturligtvis återanvänds från år till år. De starkt doftande hyacinterna tål jag ändå inte. Men Gokväll borde tänka till i många hänseende, bland annat i blommor.
09.51
Blommor i sverige behöver växthus på vintern, medans blommor i varmare länder inte behöver det. Så svenska blommor behöver inte vara smartare.
Det initiativtagarna bakom blomsteruppropet menar på är att man ska använda sig av blommor i säsong, alltså de som växer just för tillfället. På vintern kan det till exempel vara kvistar och torkade växter. Läs gärna mer i artikeln där det förekommer fler exempel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/i-branschen-ar-det-accepterat-att-inte-tanka-pa-hallbarhet-overhuvudtaget
09.51
Har alltid tyckt att det är korkat med snittblommor som bara håller någon dag för att sedan kastas.
Vill man ge en någon blommor, köp då en växt som håller i månader! Kan även ges bort flera gånger. Bättre för miljön med!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer