Krockar miljötänk med spektakulära blomsterarrangemang? Per Benjamin är florist på Nobelfesten och han tycker inte det. Foto: SVT/Privat

Nobelfestens florist om kritiken: ”Speciella förutsättningar”

Publicerad

Dekorationerna ska göras på kort tid och de ska vara fina både för deltagarna och tv-tittarna.
– Dessa blomsteruppsättningar är klart mer krävande och inte jämförbara med en bordsuppsättning till en vanlig middag, säger Per Benjamin som är florist på Nobelfesten.

Floristen Per Benjamin välkomnar ”Blomsteruppropet” och anser att det nybildade nätverket är bra för branschen och att han vill gärna vara en del av det.

– Vi har ett ansvar att göra de mest hållbara valen. Det finns ingen motsättning. Vi tänker lika. Men just därför är det väldigt bra att få förklara de något speciella förutsättningar som råder just för Nobeldekorationerna, säger han.

Det var just Nobelfesten som blev startskottet för nätverket och mönsterdesignern Hanna Wendelbos kritiska blogginlägg om att dekorationerna inte var hållbara. Hanna Wendelbo och Per Benjamin har haft kontakt efteråt. Hon tycker att han missade chansen till ett hållbart tema för blommorna.

Viktigt att tänka på hållbarhet

Vad säger du om kritiken?

– Man måste överdriva och skruva allt lite mer för att det skall ge effekt och synas. Ungefär som att jämföra med en scensminkning. Detta gör att man ibland måste välja tekniska lösningar som kanske inte är bäst i ett hållbarhetsperspektiv men de enda som fungerar utifrån givna förutsättningar. Men vi försöker alltid välja det bästa och tänka på hållbarhet som är viktigt.

Måste blommorna komma från San Remo och färdas långt?

Detta är en lång tradition som Nobelstiftelsen har tillsammans med San Remo stad för att fira Nobels minne eftersom han bodde i San Remo många år. Blommorna är en gåva från San Remo till Nobelfestligheterna varje år. Detta är något alla parter vill hedra.

Polyester från fossila källor

Polyester som kommer från fossila källor var med i dekorationerna, varför då?

– Detta var ett medvetet val utifrån tema och trender för stunden. Inget av detta är engångsmaterial. Mycket har använts innan och allt kommer att användas igen. Helt i linje med jämförda klänningar som återanvänds. Vi jobbar helt på samma linje.

I klippet berättar Hanna Wendelbo om varför hon tycker att man ska ha närodlade blommor i säsong på bordet. Foto: TT/SVT

SVT rapporterade · Bryr du dig om var blommorna kommer ifrån?

Tack för att ni delade med er, chatten är nu stängd. mvh Cecilia
15.30
Är det viktigt att köpa närodlade växter eller spelar det ingen roll för dig var de kommer ifrån? Välkommen att dela med dig av dina tankar här i vår chatt.
07.44
Tulpaner kommer ofta från Holland vad jag vet!
07.54
Har följt Emily Bratt ett tag och är verkligen imponerad av vad hon lyckas åstadkomma med närodlat. Pga henne har jag börjat tänka mycket mer på varifrån buketter och blommor i butikerna härstammar, men oftast finns ingen bra märkning. Önskar verkligen det fanns, för jag vill helst inte köpa importerad mat, vilket jag undviker tiöö stor grad, men importerade blommor kan man ju verkligen vara utan. Erkänner att jag ibland köper någon bukett som jag inte vet var den kommer från, men fick jag välja så hade jag tagit en lokalodlad bukett ALLA gånger.
07.54
Har faktiskt aldrig reflekterat över det. Så jag antar att det inte spelar så stor roll men det kanske är dags att tänka om nu.
07.56
Blomsterdekorationer t ex i Gokväll bör visa säsongens blomster och inte växter som importerats med flyg och lastbil från Afrika och Amsterdam.Just nu blommar t ex syréner i vårt land, men ofta får vi se syréner i TV runt nyår. Inte bra!
07.57
Skamligt att vi 2019 använder jordens resurser till blommor när vi behöver mat. 1 % är ursprungliga blommor resten är framskapade just för konsumtion.
08.25
Jag köper svensk odlade tulpaner på vinter, de finns på Ica. Till jul har ja nu plast amaryllis, och gran, som naturligtvis återanvänds från år till år. De starkt doftande hyacinterna tål jag ändå inte. Men Gokväll borde tänka till i många hänseende, bland annat i blommor.
09.51
Blommor i sverige behöver växthus på vintern, medans blommor i varmare länder inte behöver det. Så svenska blommor behöver inte vara smartare.
Det initiativtagarna bakom blomsteruppropet menar på är att man ska använda sig av blommor i säsong, alltså de som växer just för tillfället. På vintern kan det till exempel vara kvistar och torkade växter. Läs gärna mer i artikeln där det förekommer fler exempel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/i-branschen-ar-det-accepterat-att-inte-tanka-pa-hallbarhet-overhuvudtaget
09.51
Har alltid tyckt att det är korkat med snittblommor som bara håller någon dag för att sedan kastas.
Vill man ge en någon blommor, köp då en växt som håller i månader! Kan även ges bort flera gånger. Bättre för miljön med!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer