Krockar miljötänk med spektakulära blomsterarrangemang? Per Benjamin är florist på Nobelfesten och han tycker inte det. Foto: SVT/Privat

Nobelfestens florist om kritiken: ”Speciella förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Dekorationerna ska göras på kort tid och de ska vara fina både för deltagarna och tv-tittarna.

– Dessa blomsteruppsättningar är klart mer krävande och inte jämförbara med en bordsuppsättning till en vanlig middag, säger Per Benjamin som är florist på Nobelfesten.

Floristen Per Benjamin välkomnar ”Blomsteruppropet” och anser att det nybildade nätverket är bra för branschen och att han vill gärna vara en del av det.

– Vi har ett ansvar att göra de mest hållbara valen. Det finns ingen motsättning. Vi tänker lika. Men just därför är det väldigt bra att få förklara de något speciella förutsättningar som råder just för Nobeldekorationerna, säger han.

Det var just Nobelfesten som blev startskottet för nätverket och mönsterdesignern Hanna Wendelbos kritiska blogginlägg om att dekorationerna inte var hållbara. Hanna Wendelbo och Per Benjamin har haft kontakt efteråt. Hon tycker att han missade chansen till ett hållbart tema för blommorna.

Viktigt att tänka på hållbarhet

Vad säger du om kritiken?

– Man måste överdriva och skruva allt lite mer för att det skall ge effekt och synas. Ungefär som att jämföra med en scensminkning. Detta gör att man ibland måste välja tekniska lösningar som kanske inte är bäst i ett hållbarhetsperspektiv men de enda som fungerar utifrån givna förutsättningar. Men vi försöker alltid välja det bästa och tänka på hållbarhet som är viktigt.

Måste blommorna komma från San Remo och färdas långt?

Detta är en lång tradition som Nobelstiftelsen har tillsammans med San Remo stad för att fira Nobels minne eftersom han bodde i San Remo många år. Blommorna är en gåva från San Remo till Nobelfestligheterna varje år. Detta är något alla parter vill hedra.

Polyester från fossila källor

Polyester som kommer från fossila källor var med i dekorationerna, varför då?

– Detta var ett medvetet val utifrån tema och trender för stunden. Inget av detta är engångsmaterial. Mycket har använts innan och allt kommer att användas igen. Helt i linje med jämförda klänningar som återanvänds. Vi jobbar helt på samma linje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.