Foto: TT

BUP i Lidköping läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Tre BUP-mottagningar blir två i Skaraborg. Mottagningen i Lidköping läggs ned och omvandlas till en så kallad satellitmottagning.

På fredagen beslutade styrelsen på Skaraborgs sjukhus att Barn- och ungdomspsykiatrin i Lidköping ska läggas ned. I stället ska BUP samlas på två större mottagningar i Skövde och Mariestad.

Grunden för beslutet ligger i den regionala utvecklingsplanen för barn- och ungdomspsykiatrin.

Samlar kompetensen

– Vi har en historik med små och sårbara mottagningar eftersom alla kompetenser inte har funnits samlade där. Nu får vi två robustare mottagningar, säger Annelie Sundén-Gustavsson, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin på Skaraborgs sjukhus.

Mottagningen i Lidköping kommer nu att omvandlas till en satellitmottagning, precis som den i Falköping, med bemanning en till två dagar i veckan för att ta emot dem som behöver behandling ofta.

Personal i Lidköping har tidigare vädrat oro över att en nedläggning kommer att leda till sämre tillgänglighet för patienterna.

Oro för tillgängligheten

Annelie Sundén-Gustavsson menar dock att vården kommer att vara tillgänglig även om det blir längre att åka for en del patienter. 

– Jag kan förstå oron inför en förändring, men redan i dag har vi patienter som får åka till en annan mottagning för att få vissa typer av behandling som man inte har i Lidköping.

I nuläget jobbar 15 personer på mottagningen i Lidköping. Styrelsens mål att de nu ska flytta över till de två större enheterna.

– Så det blir inga uppsägningar utan vi hoppas att de vill flytta med. Vi vet att några har sagt att de inte vill detta. Men vi ska ha en dialog med medarbetarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.