Hanna Angelsiöö, sjuksköterska på BUP-mottagningen i Lidköping. Foto: Yvonne Åsell/TT/Privat

Oro efter nedläggningshot mot BUP i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Tre BUP-mottagningar kan bli två i Skaraborg. Men personalen menar att det skulle slå hårt mot de unga som behöver hjälp.

– Sveriges ambition är att vården ska vara jämlik. Vi anser inte att det blir så, säger sjuksköterskan Hanna Angelsiöö.

På måndagen fick personalen på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Lidköping information om att mottagningen kan komma att läggas ned, vilket Nya Lidköpings-tidningen var först att rapportera. Enligt ett tjänstemannaförslag ska barn- och ungdomspsykiatrin istället samlas på två större mottagningar. En i Skövde och en i Mariestad.

Hanna Angelsiöö, sjuksköterska på BUP i Lidköping, säger att förslaget möttes av bestörtning och uppgivenhet av dem som jobbar på avdelningen.

”Försvårar för patienterna”

– Vi lär oss under utbildningen att vi ska jobba personcentrerat med patienten i fokus och att vården ska vara lättillgänglig. Det rimmar inte riktigt med att man försvårar för patienterna och deras familjer att ta sig till vården, säger hon.

Annlie Sundén Gustavsson, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin, skriver i ett mejlsvar till SVT att förslaget ”ligger helt i linje med den regionala utvecklingsplanen för barn- och ungdomspsykiatrin” och att ambitionen är att vården ska bli mer jämlik genom att mottagningarna blir robustare med alla yrkesprofessioner samlade.

Ska göra vården mer jämlik

– Jag förstår den oro som medarbetarna ger uttryck för. Det här förslaget handlar inte om att spara pengar utan att se till att vi har en verksamhet som är riggad för att kunna hantera uppdraget, skriver hon.

Att förändringen skulle leda till att vården blir mer jämlik håller dock Hanna Angelsiöö inte med om.

– Det får jättekonsekvenser för våra patienter. Vi är ju specialister och träffar de allra sjukaste barnen. Att de ska få åka längre för vård känns helt orimligt, säger Hanna Angelsiöö.

Kan slå mot familjer

Hon menar att man istället borde satsa på mottagningen i Lidköping och att längre restid, med föräldrar som behöver vara borta mer från jobbet och barn och ungdomar som får mer frånvaro från skolan, kan slå både ekonomiskt mot familjerna och göra att de får sämre kontakt med vården.

– Sveriges ambition är att vården ska vara jämlik för alla. Vi anser inte att det blir så om det finns två stora mottagningar i östra Skaraborg, men västra lämnas utan. De här patienterna har också rätt att ha närhet till vården, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.