Ännu en av Västtrafiks busschaufförer har ägnat sig åt läsning under färd. Foto: SVT / PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Busschaufför läser papper under färd

Uppdaterad
Publicerad

En busschaufför läste på ett papper under färd. Händelsen som filmades av en upprörd resenär är senaste i raden av händelser när Västtrafiks busschaufförer ägnar uppmärksamheten åt annat än körning under färd.

Filmen spelades in tidigare i veckan. Bussen, som har många passagerare ombord,  är på väg förbi Älvsborgsbron i omkring 70 kilometer i timmen. Det är en hel del trafik på vägen, men istället för att helt fokusera på vägen ses bussföraren hålla i ett papper.

– Jag tänkte bara att ”vilken jävla idiot”. Att vara så nonchalant inför sitt arbete när man har ansvar för så många människor i bussen är förjävligt, säger en passagerare som SVT Nyheter Väst talat med.

– Det är som om en läkare skulle stå och ”snapchatta” (använda appen Snapchat, reds.anm.) när han står och opererar, säger samma passagerare.

”Arg och ledsen”

Västtrafiks trafikchef Mikael Olsson säger att han blir både arg och ledsen av att se filmen.

– Den här föraren åsidosätter grundläggande regler för trafiksäkerhet, och det är inte acceptabelt. Samtidigt så är det så att de allra flesta av våra förare sköter sig bra, tilllägger han.

Det är inte första gången som bussförare hos Västtrafik ertappas med att inte fokusera på vägen helt och hållet. 2014 blev det stor uppmärksamhet när en förare till synes ägnade sig åt att se på film på mobiltelefonen under bussfärd. Och så sent som i höstas visade en film hur en busschaufför skickade sms medan han körde.

– Som jag ser det är det ett beteende som finns i trafiken idag, både hos privatbilismen, bussförare och lastbilsförare, och det är såklart inte acceptabelt, men där har alla yrkesförare ett ännu större ansvar än andra, säger Mikael Olsson. 

2014 ertappades en bussförare med att titta på film under färden. Så sent som i höstas filmade en passagerare hur en annan förare skickade sms från mobiltelefonen samtidigt som han körde. Foto: Privat/Patrik Green

En förare har fått sparken

Under 2016 fick Västtrafik in omkring 130 klagomål i månaden på bussförare som pratat i, eller använt sig av, mobiltelefon under färd.

Åtminstone en förare har också fått sparken efter att ha avslöjats av passagerare.

–  Det är säkert att åka buss. Men det vi ser på bilderna är såklart oacceptabelt, säger Mikael Olsson

Men är det här någonting som man måste vänja sig vid att det sker då och då?

– Man kan aldrig ge upp. Det är klart att det ska försvinna, och det har jag stora förhoppningar om kommer att ske över tid. Men det är bara att jobba vidare. 

Nu ska Västtrafik utreda den senaste händelsen. Men några konsekvenser för föraren kan bolaget självt inte besluta om, eftersom det är underentreprenörer som har ansvar för bussförarna.

– Förhoppningsvis får man fram vem det är som gör det här så att trafikföretagen kan ta individuella samtal med föraren, säger Mikael Olsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer