– Det var kö utanför butiken när ungdomarna kom för att erkänna, säger butikschefen Fredrik Lindqvist. Foto: Dennis Franco/SVT

Butik i Lerum fick över 100 ungdomar att erkänna brott: ”Stolt över dem”

Publicerad

Medge att du har snattat, be om ursäkt och betala. Butiken i Lerum erbjöd ”snatteriamnesti” för de som ville krypa till korset. Resultatet: Över hundra ungdomar kom och erkände sitt brott.

Allt började en snattande tonåring som togs fast – i klippet förklarar butikschefen varför man valde att inte polisanmäla.

– Vi sa till alla att komma hit och göra rätt för sig. Då skulle vi inte polisanmäla, säger butikschefen Fredrik Lindqvist.

Efter att ryktet om ”amnestin” spred sig till skolorna runt omkring butiken passade över 100 ungdomar på att be om ursäkt och betala för de varorna som de stulit.

Förklarade vad polisanmälan innebär

Det handlar om allt från energidrickor till bakelser och godis som stulits från butiken, något som Lerums Tidning tidigare rapporterat om.

– När ungdomarna kom fram och erkände så tog vi vår tid för att samtala med dem och förklara hur en polisanmälan hade påverkat dem och deras familjer, säger butikschefen Fredrik Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.