Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Lisa Johansson berätta om boende som larmade om branden – och räddningstjänsten berätta om vad som mötte dem när de kom fram, i videon. Foto: SVT/Rescue Photo

Kraftig brand i butik i Mellerud

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen slog lågor ur en butik i ett flerfamiljshus i Mellerud. Vid 11-tiden var släckningsarbetet avslutat.

– Nu tar fastighetsägaren över ansvaret för bevakning, säger Jack Fågelqvist vid räddningstjänsten Norra Älvsborg på eftermiddagen.

Larmet om branden kom vid 05.30-tiden på fredagsmorgonen. Då brann det med öppna lågor.

Det brinner i konstruktionen i byggnaden. Vi har sökt igenom lägenheterna och ingen är kvar där inne, sa Johan Bäckström, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän kort efter.

Inga uppgifter om skadade

Enligt polisen var en handfull personer i lägenheterna men samtliga lyckades ta sig ut. Den brinnande butiken var tom när branden startade. Det finns inga uppgifter om skadade.

– Branden har avtagit något, men vi misstänker fortfarande att det brinner i konstruktionen. Det gör att det kan finnas en rasrisk, sa Johan Bäckström vid 07-tiden.

Strax innan klockan 10 arbetar räddningstjänsten fortsatt för att släcka branden i konstruktionen och räknar med att bara på plats i minst två timmar till.

– Vi har tre stationer på plats, säger Jack Fågelqvist, ledningsstöd vid räddningstjänsten.

Polisen utreder allmänfarlig vårdslöshet

Polisen utreder nu branden som allmänfarlig vårdslöshet, flyger med drönare i området och hör med invånare om de sett något. I nuläget finns ingen misstanke om att branden är anlagd.

– Vi vet inte varför det börjat brinna, det ska utredas, säger Jens Andersson.

Risk för brunfärgat dricksvatten

Enligt Melleruds kommun finns en risk att dricksvattnet i kommunen blir brunfärgat, eftersom större mängder vatten används för brandsläckningen.

”Detta kan påverka dig med kommunalt vatten i eller från Mellerud. Om det kommunala kranvattnet skulle färgas brunt hos dig efter brandsläckningen, fortsätt att spola i kranen så klarnar vattnet” skriver kommunen på hemsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.