Butiksrånen har minskat i Göteborg. Men kommunpolisen i city, Ola Skogsberg, bekräftar att många problem kvarstår och att det är många klagomål kring grupper av män som drar runt i Västra Nordstan. Foto: SVT

Butiksrånen har halverats i city – men otryggheten kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Antalet butiksrån i Göteborg har minskat de senaste åren. Men handlare och butiksägare upplever fortfarande otrygghet i centrala Göteborg. Även polisen bekräftar att det fortsatt finns en hel del problem i kvarteren kring Nordstan.

Siffror SVT begärt ut visar att det är färre butiksrån i Göteborg idag jämfört med för fyra år sedan, en halvering när det gäller de centrala delarna av staden.

– Vi jobbar aktivt mot det och har en rångrupp som jobbar mot konstellationerna, de har bra koll på vilka som gör rånen, säger kommunpolisen Ola Skogsberg.

Minskad kontanthantering en orsak

En annan förklaring är att en minskad kontanthantering lett till en naturlig minskning av antalet rån.

Men när det gäller antalet personrån i city syns ingen nedåtgående trend. Och problemen i kvarteren runt innerstaden och shoppingcentret Nordstan är fortsatt stora. Det bekräftar kommunpolisen.

– Jag får samtal av många som känner att det är otryggt här, att det är mycket häng här och att det sprider sig till ytterkanterna, säger Ola Skogsberg.

Det är både boende och företagare som larmar om detta.

Väktare får inte bevaka området

Samtidigt som polisen försöker vara närvarande på gatorna i Västra Nordstan, så får inte väktare som anlitats av kommunen sedan en tid bevaka dessa gator. De ska hålla sig till ett visst antal gator kring shoppingcentret, enligt ett tillstånd som polisen gett dem.

– Då trycks de kriminella åt andra håll, där kommer inte ordningsvakterna åt dem och vi kan inte vara där hela tiden, förklarar Ola Skogsberg.

Ett antal tillfälliga kamerapunkter på gatorna kring Nordstan kommer efter årsskiftet att bli permanenta, vilket är en fortsatt åtgärd för att öka tryggheten i kvarteret.

I klippet ovan ser du statistik över antalet rån i Göteborg de senaste fyra åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.