Kojbygget har lett till att David Ericsson (till vänster) i dag driver ett företag som snickare, där hans bror Johan sommarjobbar. Foto: SVT

Byggde jättekoja under 14 år – nu måste den rivas

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder från Billdal har ägnat 14 år åt sin skapelse som har fyra våningar och utsikt över både Billdal och Kullavik. Men kommunens inspektion konstaterade att kojan saknade bygglov och nu måste den bort.

Det började med att deras kusiner hade en koja. Sjuårige David Ericsson och hans femårige bror Johan ville ha en egen och satte i gång att bygga. Eftersom familjen höll på att renovera sitt hus hittade bröderna gott om material. När det var slut, letade de upp grannar och bekanta som byggde om för att hitta gratis virke.

– Det eskalerade ganska snabbt, säger David Ericsson som i dag är 21 år, och tittar ut över kojans borggård. 

Den nu sju meter höga skapelsen är byggd enbart med återvunna byggrester. Med sitt läge längst upp på en kulle har den utsikt över både Billdal och Kullavik och längre bort syns Vinga fyr.

– Svårast har nog varit att hålla sams. Vi har haft olika åsikter och bråkat en del, säger Johan, 19 år.

Samtidigt har projektet svetsat dem samman och de har tillbringat större delen av barndomen och tonårstiden snickrande på kojan.

Nu ska kojan rivas

Men nu ska den bort. Efter att ha fått in klagomål gjorde en inspektör från Göteborgs kommun ett besök. Brödernas koja bedömdes vara en byggnad uppförd utan bygglov och rivning var enda alternativet.

Johan Hagsgård är bygglovschef på Göteborgs kommun. Han har inte handlagt just det här ärendet men har sett bilder och klassar det som ett uppenbart fall.

– Storleken, att det är flera våningar och normal rumshöjd. Och konstruktionen, att det är ordentliga väggar spikade med plank, säger han.

Innerst inne har David och Johan Ericsson vetat att kojepoken en dag skulle få ett slut.

– Det är bara jobbigt att det är nu. Vi hade aldrig trott att den skulle störa någon, säger Johan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.