Att undvika konflikter med grannar är viktigt när man bygger. I klippet ger Johan Hagsgård tips på hur kojbyggare ska tänka. Foto: SVT

Bygglovschefen: Så bygger du en laglig koja

Uppdaterad
Publicerad

När måste jag söka bygglov för kojan jag vill bygga? Bygglovschef Johan Hagsgård reder ut vad som gäller.

I klippet hör du Johan Hagsgård tips på vad kojbyggare bör tänka på.

Plan- och bygglagen är ett snårigt, komplicerat regelverk med många undantag. Två exempel är friggebodar och attefallshus, annars är det säkrast att utgå från att en nybyggnad kräver bygglov.

Byggnad definieras enligt lagen som ”en varaktig konstruktion där en människa kan uppehålla sig varaktigt”.

– Vi tittar både på konstruktionen, om den är rejäl med täta väggar och ordentlig rumshöjd, och hur den kan användas, säger Johan Hagsgård som är bygglovschef i Göteborg.

Inspekterar efter klagomål

Oftast är det inte så komplicerat. Men i rättspraxis finns fall med exempelvis hundkojor som har 1,5 meters takhöjd där gränsdragningen varit svårare. Johan Hagsgård säger att goda relationer med grannarna är viktigt för den som vill bygga.

Göteborgs kommun har nästan ingen aktiv tillsyn av liknande ärenden utan åker bara och inspekterar byggen efter klagomål.

– Vi skapar inte problem där det inte finns.

Barn ansöker om bygglov

Fall som liknar bröderna Ericssons jättekoja är inte särskilt vanliga, berättar Johan Hagsgård. Däremot får de ibland in bygglovansökningar från barn, något han tycker är gulligt men samtidigt lite svårhanterat.

– En gång fick vi in en från en flicka som ville bygga ett hus i form av ett två meter stort äpple. Vi försöker besvara dem snällt, men vi är ju byråkrater och måste svara som sådana, vilket tyvärr oftast blir  ”nej”.

Fakta: Tillstånd för små byggnader

Friggebod: Du får utan bygglov bygga en eller flera i närheten av bostadshuset. Den total byggytan för alla friggebodar får inte överstiga 15 kvadratmeter och takhöjden får inte överstiga 3 meter. Grannarnas samtycke krävs om den ligger närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

Attefallshus: Kräver inte bygglov men en anmälan till byggnadsnämnden. Får vara högst 4 meter högt. Den sammanlagda kvadratmeterytan får alla attefallshus på tomten får vara högst 30 kvadratmeter.

Hus på hjul: Flyttbara minihus, s.k. ”tiny houses” är bygglovspliktiga, om de inte är attefallshus.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.