Första skoptaget för nya Kungälvs sjukhus togs under onsdagen. Foto: pressbild Kungälvs sjukhus.

Byggstart av nya Kungälvs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen togs det första spadtaget, eller snarare skoptaget, för tillbygget av Kungälvs sjukhus. Den nya vårdbyggnaden kommer att rymma 280 vårdplatser och ska stå klar 2019.

Det var undersköterskan Sophie Karlsson som fick äran att äntra grävskopan och gräva upp den första grästuvan där den nya vårdbyggnaden på 30.000 m2 ska byggas alldeles intill det gamla sjukhuset i Kungälv.

– Sophie Karlsson är en av alla de medarbetare som varit engagerade i planeringen av det nya sjukhuset och vi vill gärna ge dem en eloge för det, säger Lisa Arvidsson, kommunikatör vid Kungälvs sjukhus.

Den nya vårdbyggnaden kommer att rymma tio vårdavdelningar och 280 vårdplatser i enkelrum och ska vara klar 2019.  Det betyder alltså en utökning av antalet vårdplatser från nuvarande 174 med 106 vårdplatser.

Ska vara klart 2024

Även radiologin kommer att få en ny byggnad. Därefter kommer de gamla vårdavdelningarna att byggas om till mottagningslokaler och ett extra våningsplan kommer att byggas ovanpå. 

Önskemål finns även om att bygga nytt för psykiatrin, som också behöver fler vårdplatser, men ännu finns inget politiskt beslut om detta.  Kungälvs sjukhus byggs om och renoveras i flera steg och först 2024 kommer allt att vara klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.