• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Britt-Marie Stensson driver camping vid Kalvsjön i Svenljunga där flera av stugorna riskerar att svämmas över. Foto: Britt-Marie Stensson

Camping i Svenljunga hotas av översvämning

Publicerad

Britt-Marie Stenssons camping vid Kalvsjön hotas av översvämning. Räddningstjänsten fick kallas till platsen för att lyfta upp stugorna – med domkraft.
– Räddningstjänsten har varit fantastiska, säger Britt-Marie Stensson.

SMHI varnar för höga vattennivåer i Ätran och Svenljunga kommun har ökat sin beredskap. Och vattennivån i Kalvsjön, som rinner ut i Ätran, har stigit så kraftigt att flera stugor på en camping vid sjön hotas av översvämmning.

– Det är ett återkommande problem med vattenflödena. Det är mycket bekymmersamt för det är vårt levebröd, säger Britt-Marie Stensson, delägare av campingen.

Räddningstjänsten använda domkraft

Räddningtjänsten kallades till platsen under onsdagseftermiddagen och har fått lyfta upp tre av stugorna med hjälp av domkraft, för att de inte ska ta in vatten.

– Campingstugorna är hotade av vatten och vi har hjälpt till att lyfta stugorna. Det var bättre än att bygga barriärer, det är så pass omfattande arbete, säger Mikael Rohmée, inre befäl vid Södra älvsborgs räddningstjänstförbund.

Britt-Marie Stensson har drivit camping med sin man i sju år och bara en gång tidigare har vattnet varit så här pass högt.

– Räddningstjänsten har varit fantastiska och har ställt upp ikväll, säger hon.

Kommuninvånarna har byggt barriärer

Enligt Mikael Rohmée har även invånarna i kommunen byggt egna barriärer och vallar på olika håll.

– Det har man lärt sig från tidigare år och vi har också påtalat det, säger han.

Svenljunga kommun har ökat beredskapen och räddningstjänsten har varit i kontakt med bland annat kommunchefen.

– Det är höga flöden i Ätran men det går att hantera än så länge i alla fall, säger Mikael Rohmée.

– Vi är rädda att det blir ännu mer vatten, säger Britt-Marie Stensson.

LÄS MER: Varning för höga vattennivåer i Ätran

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer