• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Carl-Davids guldfynd gav 35 000 i hittelön

Uppdaterad
Publicerad

Under rådjursjakten hittade Carl-David Granbäck en 1500 år gammal guldring som han rapporterade till länsstyrelsen. Nu har Riksantikvarieämbetet beslutat betala ut 35 000 kronor i hittelön.

– Det är inte pengarna som är det viktiga. Det fantastiska är ju själva fyndet, säger upphittaren.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om det osannolika fynd som gjordes när Carl-David Granbäck, 37, var på väg hem efter rådjursjakten utanför Hamburgsund den 23 januari.

Han såg en annorlunda sten och bestämde sig för att lyfta på den. Därunder låg ett guldsmycke i form av en spiral snurrad tre-fyra varv.

– Jag kunde inte tro mina ögon, har han tidigare berättat för SVT.

Fyndet anmäldes till länsstyrelsen efter några dagar, och nu har alltså Riksantikvarieämbetet fattat beslut om ersättning för ringen, som förvaras på Bohusläns museum: 35 000 kronor. Beloppet bestäms dels med hänsyn till skick och metallvärde, dels på hur experter har värderat fyndet.

Skyldiga att erbjuda staten

Enligt kulturmiljölagen tillfaller fornfynd upphittaren, men denne är skyldig att i sådana här fall erbjuda staten att lösa in smycket mot betalning. Och staten vill alltså gärna lösa in ringen.

”Den nya kunskap som fyndet bidragit till är vetenskapligt och kulturhistoriskt mycket viktigt”, skriver Riksantikvarieämbetet i beslutet.

Vad skulle hända om Carl-David Granbäck istället för pengarna vill behålla ringen själv?

– Jag vet inte. Men det är faktiskt en bra fråga, tycker han.

Vi kontrollerar saken med Riksantikvarieämbetet. Det enkla svaret visar sig vara att staten har rätt att ta hand om fyndet mot den ersättning som bestämts. Men det finns juridiska vägar att gå om man anser att ersättningen är för låg.

– Vi har haft ett sådant fall tidigare. Det slutade med att vi tog in ytterligare en expert för värdering. Vi fick rätt den gången, säger enhetschef Solveig McKenzie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.