Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Läckberg Blom skadades i samband med att bilen hon färdades i krockade med en älg utanför Uddevalla. Foto: Privat

Cecilia Läckberg Blom bröt näsan i krock med älg – hösten högsäsong för älgolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Läckberg Blom minns att hon satt i bilen. Sedan att räddningstjänsten klippte ut henne ur det demolerade fordonet.

Hösten är högsäsong för älgolyckor och 2023 ser ut att bli ett mörkt år.

Till och med september i år har fyra personer omkommit efter krock med älg i Västsverige. Två av olyckorna skedde inom loppet av ett dygn och inträffade utanför Varberg och Uddevalla.

Den tredje inträffade på Hisingen i Göteborg i mitten av september och den fjärde utanför Karlsborg i slutet av månaden. I riket har sammanlagt åtta personer omkommit och minst åtta skadats svårt i viltolyckor under året. Det är den högsta dödssiffran sedan 2019.

Samtidigt är det nu under höstmånaderna som risken för älgolyckor kommer att öka. Något som Ljungskilebon Cecilia Läckberg Blom fått uppleva.

Minns inte krocken

Det var natten mellan lördag och söndag för två veckor sedan som älgen helt plötsligt stod där, på 100-sträckan utanför Uddevalla mot Ljungskile.

Kollisionen var kraftig och Cecilia Läckberg Blom, som satt i passagerarsätet, har själv inga minnen från själva kraschen. Men hennes man och son har berättat för henne om hur hon satt där blodig, medvetslös och med tung andning.

Hon återfick medvetandet i samband med att räddningstjänsten klippte henne ur bilen. Hon var blåmärkt, med bruten näsa och skador mot huvudet – men vid liv.

Upplever hjärntrötthet

Cecilia Läckberg Blom säger att hennes olycka har väckt en medvetenhet om riskerna både i den egna familjen och i vänskapskretsen. 

Både hennes man och son klarade sig utan allvarligare skador. För hennes egen del återstår rehabilitering innan livet kan bli som vanligt. Förutom fysisk smärta upplever hon en hjärntrötthet på grund av skadorna mot huvudet. 

– Jag är tacksam över att vi klarade oss, men jag är också orolig över konsekvenserna, säger hon.

Antal döda i viltolyckor i Sverige – senaste åren

2018

3

2019

7

2020

3

2021

4

2022

3

2023 – t om 28 september

8

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.