Foto: TT Bild / SVT

Central skolnämnd utreds

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad ska utreda hur skolan är organiserad i staden. Ett alternativ är att skapa en central nämnd för skolan.

– Jag är glad. Detta är ett första viktigt steg att lyfta skolan i Göteborg, säger Helene Odenjung (FP) till SVT Nyheter Väst.

– Så som vi har haft det nu har inte varit så framgångsrikt, anser Helene Odenjung.

Helhetssyn

Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolfrågor, ser både fram- och baksidor med den nuvarande organisationen.

– Fördelen med nuvarande organisation är att man är nära verksamheterna. Man kan få en helhetssyn. Samtidigt kan det bli en ryckighet när det sker lokala händelser. Då är systemet inte så stabilt.

Det rödgrönrosa styret och allianspartierna har nu enats om att utreda hur skolan ska organiseras i framtiden. Det formella beslutet om utredningen tas på kommunstyrelsemötet den 27 maj.

Utredningen ska nu se över hur resursfördelningsmodellen ser ut. Både Stockholm och Malmö har infört central styrning i skolan och utredningen ska titta på hur modellen fungerat där.

Likabehandling

– Det viktiga är likabehandling, att ett barn ska erbjudas samma förutsättningar oavsett man bor, säger Helene Odenjung.

– Jag är glad att det blir en bred utredning för att genomlysa skolan, säger Karin Pleijel (MP).

Utredningen ska vara klar i oktober 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.