Chalmers bibliotek vann pris. Foto: SVT

Chalmers bibliotek vann pris

Uppdaterad
Publicerad

Utmärkelsen Årets bibliotek delades i år ut till Chalmers bibliotek i Göteborg. Prissumman är på 25.000 kronor.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen. Att vinna Årets bibliotek visar att vi är på rätt väg. Priset skapar nyfikenhet och givetvis stolthet i hela organisationen och dess erkännande av vår verksamhetsutveckling fastställer bibliotekets betydelse, säger Daniel Forsman, bibliotekschef på Chalmers Tekniska Högskola.

Daniel Forsman framhåller att biblioteket stärkt sina lärandemiljöer med bland annat Chalmers första learning commons , ”en inspirerande mötesplats och lärandemiljö”, som öppnar under hösten. Biblioteket har också genomfört utvecklingen av nya tjänster för att samla, sprida och analysera Chalmers forskningsinformation.

Bakom utmärkelsen står DIK, facket för kultur och kommunikation, som ser utmärkelsen Årets bibliotek som en viktig drivkraft i biblioteksvärlden.

– Priset ger ett erkännande till en kollektiv insats inom biblioteksvärlden där olika kompetenser har fått samverka för att erbjuda bästa möjliga upplevelse för användarna. Chalmers vinner årets utmärkelse för att de inte bara excellerar som bibliotek i sin genre utan även som förebild för vad ett nytänkande bibliotek kan åstadkomma, säger Attila Rostoványi, DIK:s förbundsordförande.

”Ständigt i framkant”
I juryns motivering står bland annat att Chalmers Tekniska Högskolas bibliotek är ett föredömligt exempel på hur bibliotek kan vara en central strategisk och tillgänglig resurs för utbildning och forskning. Chalmers bibliotek är ständigt i framkant i att möta studenter och forskares behov med hjälp av användarcentrerade metoder och arbetssätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer