Sara Landfors, Danny Lam och Renée Gyllensvaan är studenter på Chalmers tekniska högskola. Foto: SVT

Chalmersstudenter: ”Sluta behandla det som något nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Chalmers kampanj där man hittills samlat in 176 berättelser från studenter och personal som vittnar om bland annat trakasserier och övergrepp hyllas nu av flera på högskolan. Men det framförs också kritik från studenter som menar att det här inte kan ha varit någon överraskning.

– Att det var så här illa överraskar mig, säger Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers tekniska högskola, angående vittnesmålen om problemen med sexism, trakasserier och övergrepp bland studenter och personal.

Renée Gyllensvaan, som studerar interaktionsdesign på Chalmers, har svårt att förstå att problemen överraskar.

Kampanjen #MeToo

– Folk som jobbar på Chalmers måste sluta behandla det här som att det är något nytt. Det enda jag sett personal och kåraktiva skriva, och då framför allt män, har varit att ”oj, det här är så förvirrande, jag trodde det här var ett bra universitet”.

”Otroligt giftiga utrymmen”

Renée Gyllensvaan kallar flera utrymmen på Chalmers för ”otroligt giftiga” och tycker det är viktigt att även situationen för hbtq-personer på campusområdena får utrymme i debatten.

– Det är absolut viktigt att den här kampen också lyfts fram. Det är verkligen hemska berättelser och jag känner igen så mycket och vet hur jobbigt det här är. Så det är otroligt viktigt för mig att detta berörs och att någon tar itu med det.

Saknat officiella uttalanden

Sara Landfors, IT-student på Chalmers, säger att hon blir ledsen av berättelserna som publicerats via Chalmers studentkårs nyhetsbrev, men att inte heller hon är förvånad.

– De här officiella uttalandena från rektorn och kårordföranden har jag inte sett tidigare på samma sätt, säger hon.

Varför är kampanjen viktig?

– Dels för att om man är utsatt så har man lättare att säga ifrån och komma till tals och sedan om man är man så kanske man förstår mer hur utbrett de här problemen är. Männen kanske börjar tänka till kring sin egen roll i den kultur och den struktur som råder i dag.

”Finns ett stort problem”

Danny Lam som studerar interaktionsdesign säger att han själv varit del av den grabbiga kulturen.

– I de studentföreningar jag tidigare varit med i har de funnits en jargong där man till exempel under sittningar sjunger saker som är problematiska, säger han.

Har du själv reagerat då?

– Jag tänkte inte så mycket på det här i början utan det är mest under senare år som jag börjat reflektera kring vad det är för slags kultur vi har på Chalmers. Då upptäckte jag att det finns ett stort problem.

Tror kampanjen får effekt

Han tror, precis som Renée Gyllensvaan och Sara Landfors, att kampanjen kan få effekt.

– Definitivt. Det har alltid funnits sexuella trakasserier på Chalmers men det är nu som folk faktiskt lyssnar och vill agera. Jag har märkt att även personer jag inte trodde vara insatta har börjat prata om det här nu, säger Danny Lam.

LÄS MER: 176 berättelser om trakasserier och övergrepp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet