• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Metoo-debatt: “Det kan nästan gå hybris i hur många du kan hänga ut” Foto: SVT / Opinion live

Metoo-debatt: “Det kan nästan gå hybris i hur många du kan hänga ut”

Uppdaterad
Publicerad

Under metoo har flera personer namngetts och anklagats för sexuella trakasserier. Meningarna går isär ifall namngivningarna varit bra eller skadliga för metoo-rörelsen.
– Den feministiska rörelsen står och stampar på samma ställe som den alltid gjort, säger Jessica Schedvin, chefredaktör för makthavare.se, i Opinion live.

Skribenten Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal efter att i sociala medier anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Åsikterna om det är rätt eller fel att publicera namn går isär. 

Unni Drougge, författare och vän till Cissi Wallin, menar att de flesta metoo-vittnesmål inte handlar om att peka ut enskilda individer, men att rörelsen inte hade fått samma genomslag ifall inte mäktiga personer anklagade för sexuella övergrepp namngivits.  
 
– Vi hade en hashtag 2008 som hette “prata om det”. Det var ju bra, vi pratade om gråzoner och sexuella trakasserier. Men det blev ju ingen världsrörelse. Så det här bygger ju på att några kvinnor pekade ut Harvey Weinstein, säger hon i Opinion live. 

Valde att inte namnge

Jessica Schedvin, chefredaktör för makthavare.se, tycker att namnpubliceringar är skadliga för metoo-rörelsen. Hon har själv berättat hur en icke-namngiven moderatpolitiker utsatt henne för sexuella övergrepp. 

– Det kan nästan gå hybris i hur många du kan hänga ut och vad blir konsekvenserna av det, säger hon i Opinion live. 

– Det är inte att göra skillnad att hänga ut personer som man påstår har begått ett övergrepp när man inte vet det. Att göra skillnad är att prata om frågan på en högre nivå. Att prata om strukturer och låta kvinnor berätta om sina upplevelser utan att det blir en mediacirkus. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet