Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Araz Rawshani, forskare på Sahlgrenska akademin och medförfattare till studien, om varför fler överlever hjärtstopp i dag. Foto: SVT

Chansen att överleva plötsligt hjärtstopp har fördubblats på 30 år

Publicerad

Att allt fler kan hjärt- och lungräddning, HLR, och vågar trycka ner bröstkorgen gör att dubbelt så många överlever ett plötsligt hjärtstopp i dag jämfört med för 30 år sedan. Det visar en ny studie.

Samtidigt påverkar ambulansernas utryckningstider utvecklingen negativt just nu, menar Araz Rawshani, forskare på Sahlgrenska akademin och medförfattare till studien.

Ett hjärtstopp är oftast dödligt och är något som drabbar runt 10 000 personer varje år i Sverige. Ett av fyra hjärtstopp inträffar på sjukhus, men de flesta sker mitt i människors vardag, mitt i steget på väg till bussen eller i köket en tisdagskväll.

Eftersom de flesta är döda runt fyra minuter efter det att de drabbats av ett plötsligt hjärtstopp är tiden det tar innan någon påbörjar HLR-livsviktig.

– Det enskilt viktigaste är att allt fler har gått HLR-utbildningar och vågar trycka ner bröstkorgen, säger Araz Rawshani, forskare på Sahlgrenska akademin och medförfattare till studien.

Fördubblad överlevnad

I en ny studie, med data från Sverige, har man tittat på omkring 130 000 fall av hjärtstopp mellan åren 1990 och 2020. Den visar att chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus har fördubblats, från 5 procent till 11 procent mellan åren 1990 och 2020.

Även på sjukhus har det skett förbättringar. Där överlever nu drygt varje tredje person som drabbas.

”Ambulanssjukvården misslyckas”

Men när det gäller den ökande överlevnaden utanför sjukhus så avstannade den 2010, vilket har två orsaker, en positiv och en negativ, enligt Araz Rawshani.

Den positiva är att sjukvården lyckats minska antalet kranskärlssjukdomar och akuta proppar i hjärtats kärl och därigenom i princip halverat dödligheten i akut hjärtattack – men, det innebär också att de som nu får hjärtstopp är svårare att hjälpa eftersom de som drabbas är sjukare.

Den negativa anledningen handlar om ambulanssjukvården.

 – Skall man vara uppriktig så lyckas inte ambulanssjukvården komma i tid till patienten. I dag tar det i genomsnitt 11 minuter att nå patienten. Det var fem minuter för 30 år sedan, säger Araz Rawshani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.