Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Edvardsson, som själv utbildar i HLR, fick ett hjärtstopp på jobbet. Foto: Lars Wiklund

Fredrik, 40, drabbades av hjärtstopp – räddades av hjärtstartare

Publicerad

I maj förra året drabbades 40-årige Fredrik Edvardsson av ett plötsligt hjärtstopp. Han räddades av att det fanns människor på plats som kunde HLR, hjärt- och lungräddning.

– Jag är glad att jag överlevde. Det är inte alla som gör det, säger Fredrik Edvardsson.

En arbetsdag i maj förra året höll livet på att ta slut för Fredrik Edvardsson från Uddevalla. Han arbetar delvis som chaufför och hade precis stannat för att lasta av gods vid en terminal i Göteborg när hans hjärta plötsligt stannade.

Tack vare att det fanns personer på plats och som kunde HLR gick Fredriks liv att rädda. Händelsen har förändrat hans liv.

– Det är bättre att leva medan man kan, än att tror att allt kommer senare till dig, säger Fredrik Edvardsson.

Hör Fredriks berättelse om hur han överlevde i klippet ovan.

Fler överlever hjärtstopp

I en ny studie med data från Sverige, som bland annat Sahlgrenska akademin står bakom, har man tittat på omkring 130 000 fall av hjärtstopp mellan åren 1990 och 2020.

Den visar att chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus har fördubblats, från 5 procent till 11 procent mellan åren 1990 och 2020.

Håller själv HLR-kurser

Förutom att köra lastbil håller Fredrik själv kurser för yrkesförare, bland annat i HLR. Något han gjorde även innan han själv drabbades av hjärtstopp.

– Det är en lärdom detta också. Det är en bra historia att dra på kursen, säger Fredrik Edvardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.