Foto: SVT

Charlie hoppas på upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Charlie Hall har konstanta smärtor sedan hon opererades med Ilizarov-metoden. Nu hoppas hon på nytt på upprättelse.

– Min arm är förstörd, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Hon kallar den barbapapa-armen. Armen som inte vill sluta göra ont sen hon bröt den i en snowboardolycka i Sälen för tre år sedan. Då, när hon kom till sjukhuset i Skövde, ställdes hon inför två olika behandlingar – varav Ilizarovmetoden var den som läkaren själv förespråkade.

– Det blir bäst, sa han och det är ju han som har kunskapen så då litade jag på det, säger Charlie Hall.

Iliizarov-metoden

Och så blev det. Benresterna i Charlies arm genomborrades med tunna ståltrådar som drogs åt med hjälp av en tung metallställning runt armen.

Charlie Hall drar på munnen när hon berättar om ställningen, eftersom den fick henne att känna sig som en robot. Otymplig var den också. Men det var långt ifrån det största problemet.

– Först kändes allt okej, men efter en vecka fick jag obeskrivliga smärtor. Jag hade olidligt ont. Vi åkte in flera gånger till sjukhuset för att höra om något var fel, eftersom det blev sämre.

Charlie, som pluggar till sjuksköterska, trodde själv att en av trådarna inuti armen hade lossnat. Men läkaren vidhöll att allt såg bra ut. Först långt senare upptäcktes att Charlie hade haft rätt.

– Det erkände han för mig.

Efter flera månaders problem togs beslutet att ställningen skulle tas bort och att hon istället skulle gipsas. Enligt Charlie upptäckte man då även ytterligare skador till följd av ställningen. Men trots nya operationer har problemen fortsatt.

– Jag har smärtor dygnet runt, ibland gör det så ont att jag bara faller ihop och gråter. Dessutom är jag funktionshindrad. Jag tappar saker hela tiden.

Charlie har anmält sin vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Men myndigheten kunde inte se att några fel begåtts. Med tanke på att läkare på Skaraborgs sjukhus nu själva anmält felbehandlingar med Ilizarov-metoden har hon nytt hopp om upprättelse.

– Det här har förstört mitt liv, min arm är förstörd.

Men hur vet du att du inte haft samma smärta med en annan metod?

– Det vet jag inte, men jag ångrar mig djupt. Det här är den metod jag använde och det gick snett på mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iliizarov-metoden

Mer i ämnet