• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Läkarna anmäldes i våras – ännu inte hörda

Publicerad

De två läkare på Skaraborgs sjukhus som misstänks för att olovligen ha läst ett 40-tal journaler, har ännu inte förhörts av polisen.

– Vi har haft en hög arbetsbelastning och vi måste höra alla målsäganden innan vi kan förhöra läkarna, säger Torsten Jaeckel, tidigare förundersökningsledare.

Det var SLA som i höstas avslöjade att polisen under våren hade fått in en anmälan mot de två läkarna. Inledningsvis misstänktes de för att olovligen ha varit inne och läst i en kvinnas journal, utan att hon var deras patient. Och senare växte utredningen då det visade sig att de hade varit inne i ytterligare ett 40-tal journaler.

Samtliga av patienterna hade blivit behandlade med den så kontroversiella Iliizarov-metoden, en operationsmetod för benbrott sprunget ur 1950-talets Sovjet.

Iliizarov-metoden

Läkarna hade hade också IVO-anmält en annan läkare för att ha behandlat patienterna med metoden.

Läs också: Läkare använde sovjetisk metod – stängs av

Men trots att den första anmälningen kom in till polisen redan i våras har ännu inte de misstänkta läkarna förhörts. Något som SLA var först med att berätta. Enligt Torsten Jaeckel på polisens IT-enhet och tidigare förundersökningsledare, beror det på att man haft hög arbetsbelastning.

– Det har med rättssäkerheten att göra. Innan vi hör läkarna måste vi ha hela det rättsliga läget. Och vi måste ha hört alla inblandade parter innan. Att det dragit ut på tiden har att göra med att vi haft hög arbetsbelastning, säger han.

Nästa vecka kommer handläggaren att ha möte med kammaråklagaren och ta beslut kring hur utredningen ska fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iliizarov-metoden

Mer i ämnet