Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I chatten svarar dietisten Cecilia Hedström på frågor om barnfetma. Ställ dina frågor redan nu! Foto: SVT

Chatt: Ställ dina frågor om övervikt bland barn till en dietist

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen den 10 oktober mellan 15 och 16 kommer dietisten Cecilia Hedström att svara på frågor om barn med övervikt och fetma i chatten nedan.

– Jag kommer att svara på frågor om mat och vilket stöd familj och anhöriga kan ge till barnen, säger hon.

Det går bra att ställa dina frågor redan nu till vast@svt.se eller skriv in dem i chatten nedan.

Cecilia Hedström, dietist på Angereds närsjukhus. Foto: Privat

Ställ dina fråga om övervikt bland barn till en dietist

Pinnat inlägg

Då avslutar vi chatten för denna gången. Tusen tack för många intressanta frågor!

Anna • Hur kan man som överviktig förälder minska risken för överviktiga barn?

Hej Anna! Bara att vara medveten om problematiken gör att du stöttar ditt barn! Det finns oftast ett arv, en genetik för att få övervikt, som både föräldern och barnen måste arbeta emot. Om föräldern försöker skapa goda vanor hemma så påverkar det barnet; frukt och grönsaker, se över portionsmängder, röra er tillsammans, begränsa sött. Barn gör som man gör, inte som man säger..... Och de dagar man får till det bra är bra dagar.

Lycka till

Linnea • Och en följdfråga, hur stöttar man bäst föräldrar med barn som har så svårt med maten?

Jag tycker att det är bra att hela tiden har barnets perspektiv, tjata inte, acceptera att det är svårt. Skydda barnet från onödiga kommentarer genom att prata med vuxna runt barnet. Och ta gärna kontakt med dietist för att se barnet får all näring det behöver så att ni inte behöver vara oroliga för det, samt se hur ni kan minska mängden energi i maten utan att det blir för svårt för barnet.

Ung vuxen • Tycker det är svårt att som ung vuxen ta ansvar och köpa hälsosam mat. Ju hälsosammare, ju dyrare. Varför är grönsaker alltid så extremt mycket dyrare i osäkrare ekonomiska tider? I en artikel står det att sänka moms på frukt och grönt kan vara osäkert, men höj i stället på sötsaker och sänk på hälsosamt - går inte det? Nu vet jag väldigt lite om ekonomi, men bara att ändra på reklam kommer inte att minska det faktum att folk inte har råd att äta allt för hälsosamt.

Hej ung vuxen!

Roligt att höra att du tar hand om dig och köper hälsosam mat.

Ja, det är olyckligt att frukt och grönsaker har blivit så dyrt. Kål, morötter och en del frysta grönsaker har fortfarande nästan humana priser men det är verkligen dyrt.

Det verkar vara väldigt svårt att gå in med ekonomiska styrmedel både kring att sänka moms och höja pris på sötsaker. Det är dessutom komplexa livsmedelsystem där livsmedelsindustrin tjänar på att sälja ultraprocessad mat som ofta är billigt och ger mycket kalorier men det är något som en ekonom skall uttala sig om. Unicef visade också på en undersökning där 80% av all marknadsföring som barn ser handlar om onyttig mat och det riktas ju, som du skriver, också till äldre.
Här är en länk till en artikel i ämnet: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/nastan-all-matreklam-utomhus-visar-ohalsosam-mat-yahye-det-ar-ett-stort-problem

Vi får hoppas att det snart blir åtgärder på strukturell nivå.

/Cecilia

Linnea • Hej! Hur rekommenderar du att man tar sig an förskolebarn med neuropsykiatriska diagnoser som äter väldigt väldigt (!) ensidigt? Och har gjort sedan innan 1 åå.

Hej Linnea!

Det är vanligt med NPF-diagnos kombinerat med övervikt och fetma.

När det gäller ditt barn så tänker jag först och främst att det är bra att försöka sätta sig in i barnet situation. Barnet som har svårt att äta, som vet att det borde äta fler saker, som vet att förskolepersonalen vill att det skall äta fler saker men som verkligen inte kan äta fler saker.

Det är viktigt att alla vuxna runt barnet kommer överens om ett gemensamt förhållningssätt med fokus på acceptans över situationen och barnets perspektiv, barnets upplevelse. Jag rekommenderar också att ni tar kontakt med en dietist för att se över att barnet får tillräckligt med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Lycka till!

Johanna • Hej Cecilia!
Min dotter är åtta år och har inte vuxit ifrån sitt babyhull riktigt än. Hon har lite mage och mår själv dåligt av detta. Hon står framför spegeln och drar in magen… säger att hon är ful.
Vi vill hjälpa henne att smalna av, men är mycket rädda för att göra en för stor sak av det hela. Hur rekommenderar du att man pratar med henne kring detta? Idag väljer vi att inte prata om att viss mat gör henne smalare/tjockare eller att man blir smalare av att träna. Vi erbjuder bra mat, men som någon skrev här nedan, hon äter enormt mycket! Ska vi begränsa mängden?

Hej Johanna! Det är bra att du inte pratar så mycket om vikt utan mer om "vad som är bra för kroppen". Och kanske behöver ni inte prata så mycket med henne om vikten och kroppen utan bara i så fall bemöta eventuella frågor? Det är bra om du/annan viktig vuxen rör sig tillsammans med henne och att ni som vuxna äter bra mat som ni också vill att hon skall äta. Det går jättebra att begränsa mängder och du kan säga " Nu räcker det med mat, ta en frukt eller grönsak istället". Prata inte om vikt i samband med detta ev kan du behöva ta upp att mer mat är inte bra för kroppen.

Jag lägger en länk här till portionsstorlekar. Den menyn som är för barn är på ca 1400 kcal och anpassad för barn 4-10 år som behöver växa i sin vikt det vill säga främst växa på längden


Portionsstorlekar och recept till Lätta tips - barn och ungdom (vgregion.se)

Lycka till!

Sara • Hej!
Hur pratar jag med mitt barn, 8 år, om övervikt utan att skuldbelägga? Vill ju inte att barnet ska höra mig säga ” du äter för mycket och rör för lite på dig, därför är du tjock”.

Hej Sara! Det här är en jätteviktig fråga. Det är bra att inte prata så mycket om vikten med barnet utan fokusera på vad ni gör. Ditt barn att göra som du gör och inte som du säger. Om ni rör er tillsammans behöver du inte prata så mycket om rörelse utan ni "gör" rörelse istället. När det gäller att begränsa maten fungerar det oftast ( tips från psykolog och erfarenhet från många viktgrupper) att säga " Det räcker nu, det är inte bra för din kropp med mer mat men du får gärna ta en frukt eller grönsak.

Lycka till!

Hej och välkommen, nu finns jag på plats för att svara på era frågor rörande övervikt bland barn!

Stig • Det börjar ju dyka upp alltmer forskning som visar på att fetma, diabetes och liknande är kopplat till en dålig tarmflora. I en del länder har man gett barn probiotika tillskott, och då har problemen i vissa fall försvunnit helt. Hur ser man på det i svensk vård?

Hej Stig!

Det forskas mycket på tarmfloran även i Sverige både kopplat till vikt och allergier, men det finns (vad jag vet) ingen plan på generella tillskott.

Däremot poängteras det i de nya Nordiska Näringsrekommendationerna som kom nu i somras att vi bör äta mer fullkorn och baljväxter. De blir till prebiotika= mat till bakterierna i tarmen.

Läs gärna mer om NNR 2023 på Livsmedelsverkets hemsida.

Vi får se vart forskningen tar vägen, spännande är det.

/Cecilia

Robban • Hej, jag har barn med NPF-diagnoser och min yngsta äter just nu enbart friterade pomfritt och bacon. Om det är pomfritt gjorde i ugn, airfryer så vägrar hon äta.

Hur ska man tänka i detta läge?

Hej Robban. Det är ju ganska vanligt med övervikt/fetma och NPF. Studier visar att 20-50% av barn som behandlas för fetma har ADHD. I ditt läge skulle jag ta kontakt med en dietist i närheten av där ni bor för att få hjälp med att se över din yngstas näringsstatus = att hon får tillräckligt med vitaminer och mineraler när hon har så svårt att äta olika slags mat.

Lycka till!

Camilla • Är det bara maten som avgör eller är det även skillnad på hur mycket barn rör sig för olika geografiska områden?

Hej Camilla! Det är både mat och rörelse som avgör. Statistiken från barnhälsovården som presenterades i SVT igår visar ju att det finns en stor andel med övervikt och fetma i glesbygd/landsbygd. Det skulle vara intressant att följa upp mer för att se vad som skiljer.

/Cecilia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.