Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påstod att hon inte visste hur Ray dött trots att det står i journalen – starta klippet för att höra om hur enhetschefen vid socialtjänsten uppgett fel uppgifter i fallet. Foto: Privat

Chef på socialtjänsten uppgav fel uppgifter till Ivo i Rays ärende

Publicerad

Enhetschefen hos socialtjänsten uppger flera felaktiga uppgifter till Ivo, när tillsynsmyndigheten ställer frågor om Rays ärende. Hon säger bland annat att socialtjänsten inte kände till hur Ray dött – trots att det står i deras egen journal.

– Jag kommer prata med vår jurist och chef och se om jag måste vara med på intervju, säger enhetschefen när SVT vill ställa frågor om fallet.

Ray tog sitt liv efter att ha nekats akutboende av socialtjänsten. När tillsynsmyndigheten Ivo tar emot två anonyma anmälningar om fallet ringer de upp den då ansvarige enhetschefen.

Enhetschefen svarar då att hon inte har information om på vilket sätt Ray har dött. Trots att det framgår av socialtjänstens egen journal att Ray tagit livet av sig.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Enhetschefen säger också till Ivo att alla Rays ansökningar är prövade och att klienten har fått skriftliga beslut. Men när SVT går igenom journalen framgår det vid fyra tillfällen att Ray vill ha boende, utan att det förts in som en formell ansökan i journalen. Något socialtjänsten är skyldiga att göra. Och vid två tillfällen när ansökningar förts in saknas skriftliga beslut.

– Det är så många ansökningar han gjort som sopats under mattan. De har inte aktualiserat dem på rätt sätt, säger socialsekreteraren “Lina”.

Efter samtalet med enhetschefen beslutar Ivo att inte inleda någon utredning.

“Kommenterar inte enskilds journal”

Enhetschefen på socialtjänsten ställer inte upp på intervju, utan hennes chef Bjarne Öhman svarar i stället på SVT:s frågor.

– Alla ansökningar som kommer in ska vi hantera. Det spelar ingen roll vad det står i ansökningarna. Ibland kan det vara väldigt diffusa ansökningar som kommer in. Då är det vårt ansvar att hellre se det som en ansökan och behandla ansökan, än att inte se det som en ansökan, säger Bjarne Öhman.

Varför uppger den här chefen uppgifter som inte stämmer?

– Nu kommer inte jag kommentera vad som står i en enskild journal, så det kan jag inte svara på, säger Bjarne Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Mer i ämnet