Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ray nekades akutboende och tog sitt liv. Se politikernas reaktion på SVT:s granskning av socialtjänsten. Foto: SVT

Politikerna reagerar på SVT:s granskning av Ray och socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Hemlöse Ray nekades akutboende av socialtjänsten och tog sitt liv. Nu reagerar politiker i Göteborg på SVT:s avslöjande.

– Jag tycker såklart det är väldigt allvarligt, säger Jenny Broman (V), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

SVT har tidigare berättat om Ray, som var hemlös och fast i missbruk. Han tog sitt liv 2021 efter att ha nekats akutboende av socialtjänsten i Bergsjön i Göteborg.

– Söker man hjälp hos socialtjänsten så ska man få den hjälp man behöver, säger Jenny Broman (V).

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

”Extremt allvarligt”

SVT kunde också avslöja att en arbetsledare vid socialtjänsten spekulerade i vem som anmält Rays fall till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vid ett internt möte. Det här reagerade kommunalrådet Nina Miskovsky (M) särskilt starkt på.

– När man då anmält missförhållanden och problem, att man sen får kritik. Så ska det ju inte vara inom kommunen. Det tycker jag är extremt allvarligt, säger Nina Miskovsky (M).

Fokus på hemlöshet

När Ray var aktuell hos socialtjänsten styrde högerblocket i Göteborg. Nina Miskovsky (M) uppger att de jobbade hårt för att minska hemlösheten under mandatperioden.

Vid årsskiftet 2022/2023 tog vänsterblocket över.

– Vi har haft ett jättetydligt fokus på att bekämpa hemlösheten. Exempelvis har vi utökat antalet akutplatser i vinter, så ingen ska ha blivit nekad tak över huvudet, säger Jenny Broman (V).

Läget förbättrat

Socialstyrelsens nya kartläggning som publicerades på torsdagen stärker båda politikernas bild av att läget förbättrats. Mellan åren 2017 och 2023 har antalet hemlösa personer i Göteborg minskat med 24 procent, från 3433 personer till 2593 personer.

Siffrorna innefattar personer i fyra olika stadier av hemlöshet, från akut hemlöshet till stödboende och tillfälliga kontrakt.

Antal personer i hemlöshet:

Göteborg

År 2017 – 3433

År 2023 – 2593

Malmö

År 2017 – 2773

År 2023 – 1534

Norrköping

År 2017 – 814

År 2023 – 473

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Mer i ämnet