Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan bläddrar igenom gamla fotoalbum på Ray som barn – starta klippet för att höra honom berätta om sista samtalet med sonen, några dagar innan Ray dog. Foto: SVT

Rays ord till pappan i sista samtalet: ”Har fortfarande den här självmordstanken”

Publicerad

46 år gammal tog Ray sitt liv i Göteborg – hemlös och beroende av droger. Nu berättar pappan om frustrationen över att sonen fanns i en stad flera timmars tågresa bort:

– Innan vi sa hej då sa han: ”Pappa, jag har fortfarande den här självmordstanken”.

Rays pappa bläddrar i ett fotoalbum, där en krullhårig liten pojke tittar fram.

– Han hade hamnat med fel människor bara, det är mest det. Han ville visst ha ett bättre liv. Men han kände sig misslyckad, säger Rays pappa.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Han är kritisk mot att Ray inte fick bättre hjälp av socialtjänsten.

– Det funkade inte. Men han ville inte göra mig ledsen. Han ville säga ”det är okej, jag klarar mig”. Men den sista tiden började han prata om grejer han inte sagt till mig. Han ville liksom... att jag skulle veta allt vad han gjort. Han ville göra så att han är klar sen.

Ray återvände alltid till Göteborg

Ray bodde hos sin pappa i flera perioder även som vuxen. Men han återvände alltid till Göteborg. Och det var där han dog, den 21 juni 2021.

– Ibland tänker jag att jag har drömt, en liten stund bara. Och sen ”javisst, han är borta”. Det är jobbigt, säger Rays pappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ray tog sitt liv efter flera avslag från socialtjänsten på ansökningar om akutboende – starta klippet för att följa tidslinjen över 46-åringens sista veckor i livet. Foto: Privat (bilden är ett montage)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ray – SVT Nyheter granskar socialtjänsten

Mer i ämnet