Orust kommunstyrelse fick inte ansvarsfrihet. Foto: SVT/TT

Chockhöjde hel personalgrupps lön

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt svårare att rekrytera erfaren personal för att arbeta med barn och unga på socialtjänsten. På Orust kommun fick nyligen en hel personalgrupp en lönehöjning med 2000 kronor rakt av för att motivera dem att stanna kvar.

– Vi var tvungna för att motivera dem att vara kvar, annars hade vi tappat en hel arbetsgrupp, säger Annika Westlund, verksamhetschef på Individ- och familjeomsorgen på Orust kommun.

Personalen som fick löneförhöjningen arbetar med myndighetsutövning mot barn och unga. Ett område där det just nu råder huggsexa om personalen och där kommunerna rekryterar av varandra. Socialtjänsten vid Orust kommun är med andra ord inte ensamma om problemen att få tag i erfaren personal.

Stor ökning av orosanmälningar

Det bekräftas också av den enkätundersökning som Västnytt skickat till samtliga kommuner och som två tredjedelar svarat på. På frågan ”om det blivit svårare att rekrytera erfaren personal jämfört med fem år sedan?” svarade 91 procent ja. Annika Westlund är inte förvånad.

– När jag tog examen för 25 år sedan var det ett attraktivt yrke att vara handläggare för barn och unga. Så är det inte i dag, säger Annika Westlund.

Stressade av arbetstyngden

När Orust kommun nyligen hade ute en annons för att rekrytera socialsekreterare fick de första gången inte en enda sökande. Andra gången den låg ute sökte fyra personer men av dem har en hoppat av och två fått andra jobb. Kvarstår gör en sökande.

– Det är stressande och drabbar de andra stabila socialsekreterarna som får bära arbetstyngden, säger Annika Westlund.

Som orsak till det problematiska läget pekar Annika Westlund bland annat på ett nytt lagkrav från i höstas om att utbildning som motsvarar socionomexamen krävs för att arbeta som socialsekreterare med barn och unga inom socialtjänsten.

Men den främsta anledningen anser hon vara att den hårda arbetsbelastningen gör jobbet impopulärt. Hon pekar på att handläggarna är klämda mellan förväntningar från myndigheter, barn som far illa och föräldrar som kan känna sig kränkta.

– Lägg därtill hård mediabevakning samt att vi granskas av IVO så blir det en hård stress som inte lockar socionomer, säger Annika Westlund. 

Facket är oroade

På Akademikerförbundet SSR, som organiserar socionomer, är man oroad över utvecklingen.

– Det ser illa ut på många ställen. Folk slutar och mår dåligt och många är nyutexaminerade, säger Bengt Alvén, regionombud i Västra Götaland för Akademikerförbundet SSR.

Han anser att det behövs fler tjänster totalt sett så att arbetsbelastningen minskar och arbetsmiljön blir bättre.

– Och så bör man höja lönen för de som arbetar med barn- och unga. Det är ett bra konkurrensmedel, säger Bengt Alvén.

Och vem ska betala?

– Det får du och jag som skattebetalare göra. Det handlar om fördelning av kommunens pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor ökning av orosanmälningar

Mer i ämnet