Foto: SVT

Forskaren larmar: ”Anmälningarna hamnar på hög”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att missförhållanden inte upptäcks i tid har blivit större i kommunerna. Det säger Marcus Herz, forskare och lektor i socialt arbete vid Malmö högskola.

– Jag ser det som en självklarhet och en effekt av att socialarbetarna inte hinner med, säger han.

Förändrat arbete

Antalet orosanmälningar om barn som far illa har ökat drastiskt och sätter kommunerna under hård press. Ökad anmälningsbenägenhet och svåra fall som uppmärksammats i media håller Marcus Herz som kortsiktiga förklaringar till utvecklingen.

Stor ökning av orosanmälningar

Men han betonar samtidigt att en avgörande orsak kan vara att socialtjänsternas arbeten förändrats över en längre tid vilket kan ha lett fram till de senaste årens utvecklingen.

– Det förebyggande sociala arbetet är i stort sett nästan obefintligt i dag och om det finns så är det mycket knappa resurser, säger Marcus Herz.

Mindre kontakt

En andra faktor han pekar på är att det skett stora organisationsförändringar inom socialtjänsten som lett till att handläggarna kommer längre ifrån de lokalsamhällen de ska verka inom. Han anser att allt för stor del av det sociala arbetet sker i kommunenerns lokaler och att kontakterna dämed inte längre finns lika naturligt.

– Man måste komma närmare människor, säger Marcus Herz.

Pusselbitar

I takt med att arbetsbördan ökar för socialarbetare. framför allt med allt mer dokumentation, blir det också svårare att ha väl fungerade samarbete med skolor, lokal- och civilsamhället.

– Tidiga kontaker kan ge viktiga pusselbitar för att förstå hur människor har det. Nu går det en tid och så kommer anmälningarna på hög, säger Marcus Herz.

Så överbelastningen blir nästan självgenererande till att det blir ännu fler anmälningar?

– Det tror jag definitivt.

Mer resurser

Som kortsiktiga åtgärder lyfter Marcus Herz mer resurser och pengar.

– Det behövs fler handläggare och högre löner för att stoppa personalomsättningen. Man måste även se helheten och även ge mer resurser till försörjningsstödet och inte bara till barn och unga, säger Marcus Herz.

I den långsiktiga lösningen kräver han nationella insatser.

– Vi behöver ett nationellt perspektiv och  ställa oss frågan ”vilket socialt arbete vill vi ha?”. Den frågan får inte fastna i en kommunal budget för då kommer samhällskostnaderna bara bli högre.

 Är svensk socialtjänst i kris?

–  Ja, det kan man säga. Samtidigt ser vi ett just ett ökat fokus på de här frågorna, i media, fackförbund och bland socialarbetarna själva, och det i sig ger hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stor ökning av orosanmälningar

Mer i ämnet