Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag fick lösa problemet själv.” 75-årige Christer Nilsson blev avsläppt nära en halv kilometer från sin bostad efter en hjärtoperation, något han är mycket kritisk till. Foto: Elin Johansson/SVT

Christer fick sjuktaxi hem efter hjärtoperation – släpptes av 500 meter från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

75-årige Christer Nilsson från Fengersfors var på väg hem efter en hjärtoperation på sjukhuset i Karlstad. Men resan hem med sjuktaxi slutade inte där han hoppades – han släpptes av 500 meter från sitt hus.

– Nu har det gått några veckor, men jag är fortfarande förbannad, säger han.

I slutet av januari drabbades Christer Nilsson av en hjärtinfarkt och fick transporteras med helikopter till sjukhuset i Karlstad.

På hemvägen ställde det isiga väglaget till det.

När sjuktaxin körde in på grusvägen cirka en halv kilometer från Christer Nilssons hus fick bilen stopp i en backe och började glida.

Grannen Matti Blixt såg händelsen, gick ut med sand som han la runt däcken på taxin och sandade vägen med sin traktor.

– Jag gjorde det som behövdes. Om jag inte hade varit hemma hade de hamnat i diket, säger han.

Fick inte köra

Efter en stund var vägen grusad och trafiksäker, enligt Matti Blixt. Trots det fick taxichauffören inte köra vidare efter att ha rådfrågat förarsupporten.

– Taxichauffören pratade i telefon en bra stund innan han knackade på rutan och berättade att han inte skulle få köra en meter till, säger Christer Nilsson.

Körs av Västtrafik

Sjukresetaxi i Västra Götalandsregionen körs av Västtrafik.

I grunden ska sjukresan gå från vårdgivarens dörr till dörren på patientens hem. Åsa Björk, kommunikationsansvarig för anropsstyrd trafik på Västtrafik, påpekar att varje resa är unik och kan inte kommentera fallet specifikt.

– Det finns en rutin om att föraren ska ta kontakt med förarsupporten för att se hur man kan lösa situationen och då är resenären med i samtalet. Kanske har resenären en annan lösning eller kan bli avsläppt på en annan adress, säger Åsa Björk.

Är det resenärens ansvar att ta sig hem om taxibilen inte kan köra hela vägen?

– Vi försöker ju lösa situationen så långt som det är möjligt och oftast hittar man en lösning, säger Åsa Björk.

Christer Nilsson fick till slut skjuts hem av sin granne. Men han är kritisk till systemet då ansvaret att ta sig hem lades på honom.

– Jag fick lösa problemet fast jag var nyopererad och yr i huvudet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.