”Det här ska inte behöva hända, våra kontrollanter gör bara sitt jobb”, skriver Västtrafik till SVT Nyheter Väst. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Civil kontrollant polisanmäler resenär – första fallet

Uppdaterad
Publicerad

En civil biljettkontrollant har nu polisanmält en resenär efter att ha blivit ofredad eller trakasserad. Det är den första polisanmälan som en civil kontrollant har gjort kopplat till hot eller våld.

”Det här ska inte behöva hända, våra kontrollanter gör bara sitt jobb”, skriver Västtrafik till SVT Nyheter Väst.

I början av februari införde Västtrafik civila biljettkontrollanter i kollektivtrafiken. Införandet skapade stor debatt och lett till att kontrollanter bland annat blivit uthängda på nätet.

En vecka efter införandet ska en civil kontrollant ha blivit ofredad av en resenär i Göteborg och händelsen har nu polisanmälts, enligt Västtrafik. Det var P4 Göteborg först att rapportera om.

Kontrollanten upplevde att en resenär kränkte hens integritet och polisanmälde händelsen. Den exakta brottsrubriceringen är okänd, men Västtrafik skriver i ett mejl till SVT Nyheter Väst att det rör sig om ofredande eller trakasseri. Enligt kontrollanten har resenären på något sätt varit för närgången.

Västtrafik: ”Det här ska inte behöva hända”

Polisanmälan är den första som görs från en civil kontrollant. Västtrafik ser allvarligt på händelser där kontrollanterna känner sig otrygga.

”Vi vill självfallet inte att någon som arbetar för oss i kollektivtrafiken ska behöva utsättas för situationer där de upplever integritetskränkningar, hot eller våld” skriver Västtrafik i ett mejl till SVT.

”Det här ska inte ska inte behöva hända, våra kontrollanter gör bara sitt jobb” skriver de också.

Händelsen har inte skett ombord på någon buss eller spårvagn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om hur Västtrafiks kontrollanter hängs ut på nätet. Foto: Skärmbild, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.