Coronakrisen slår hårt mot besöksnäringen i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Hotell och konferensanläggningar och dess underleverantör drabbas hårt av alla restriktioner som sätts in för att förhindra spridningen av coronaviruset. Enligt en undersökning gjord av Västsvenska handelskammaren har besöksnäringen i regionen tappat nästan hela sin omsättning den senaste tiden.

I klippet ovan vd:n för Västsvenska handelskammaren berättar mer om de ekonomiska effekterna av coronaviruset.

Enligt Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, har besöksnäringen i regionen tappat mellan 80 och 100 procent av sin omsättning de senaste dagarna på grund av alla restriktioner. För att underlätta för de här företagen vill han se en konkret förändring:

– Vi föreslår att begränsningen för sammankomster på över 500 personer får ett datum, istället för att vara tillsvidare. Det är en liten åtgärd som skulle underlätta för många i branschen, säger han.

Han berättar också att företag inom besöksnäringen, men även i andra branscher, har likviditetsproblem och att det behövs åtgärder för att ändra på det och på så sätt undvika konkurser. 

16 procent av västsvenska företag planerar varsel

I princip hela näringslivet drabbas på ett eller annat sätt av de restriktioner som följer coronaviruset, det visar en undersökning som Västsvenska handelskammaren har gjort bland sina medlemmar.

– Det är 16 procent som säger att de förmodligen kommer att behöva varsla personal och 38 procent säger att de kommer att få stora ekonomiska konsekvenser av coronaviruset. Sedan är det en gigantisk osäkerhet i dagsläget vad det här kommer att leda till, berätta Johan Trouvé.

Enkäten skickades till alla 3 000 medlemmar på handelskammaren. På fredagsförmiddagen hade över 830 medlemmar svarat på enkäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter