Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag tycker att man kanske kunde varit mer försiktig med tanke på hur det hela har avlöpt”, säger Anders Edebo, som var chefläkare under den aktuella perioden. Foto: SVT

Coronautbrott efter vårdpersonalens utekväll

Uppdaterad
Publicerad

Under den sista veckan i juli tvingades en avdelning på Kungälvs sjukhus att dra ner på antalet vårdplatser. Anledningen uppges vara ett coronautbrott bland personalen efter en utekväll.
– Det är olyckligt att detta inträffade, säger chefläkare Anders Edebo.

Några dagar efter att flera från vårdpersonalen träffats ute på en lokal under sin fritid började flera av dem uppvisa symptom som kunde tyda på covid-19, någonting som Kungälvs-Posten var först att rapportera om.

Av de 13 som testades ur vårdpersonalen, testade fem positivt för covid-19. Och i väntan på provsvaren hade man på avdelningen inte tillräckligt med personal och tvingades därför dra ner på nio vårdplatser, och gick därmed ner från 23 till 14 vårdplatser.

”Kunde varit mer försiktig”

Anders Edebo, som under den aktuella perioden var chefläkare på Kungälvs sjukhus, anser utifrån den information han har att vårdpersonalen kunnat agerat mer ansvarsfullt.

– Jag tycker att man kanske kunde varit mer försiktig med tanke på hur det hela har avlöpt, säger han.

Trots att flera ur vårdpersonalen testade positivt för covid-19, blev ingen som låg inne på avdelningen smittad. Och enligt Anders Edebo påverkade händelseförloppet inte vårdsituationen på sjukhuset.

– Trots att man drog ner på nio platser fanns det lediga platser på avdelningen ändå, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet