Arkivbild: Eldfest på Heden i Göteborg. Foto: SVT

Coronavirus stoppar Eldfesten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Eldfesten är inledningen på det persiska året, Nouroz, och har firats i Göteborg i 23 år. Men Eldfestkommittén i Göteborg har beslutat att ställa in årets firande, den 17 mars, på grund av coronavirusets spridning i Iran. Riksteatern är medarrangör till festen och säger till SVT nyheter Väst att de respekterar och står bakom kommitténs beslut.

I klippet ovan hör du Reza Talebi berätta varför Eldfestkommittén i Göteborg vill ställa in årets eldfest på Heden i Göteborg.

Många svensk-iranier besöker Eldfesten varje år. En del flyger till och med från Iran för att fira det persiska nyåret i Göteborg. Men i Iran är smittoutbrottet stort, och arrangörerna har varit oroliga för att sprida smittan hit.

Coronaviruset i Västsverige

Efter samtal med medlemmar och en konsekvensanalys har Eldfestkommittén bestämt sig för att stoppa årets fest. 

– Vi har kommit fram till att det bästa sättet att ta hand om publiken är att ställa in, säger Reza Talebi, samordnare för Eldfesten i Göteborg

Riksteatern ska säga sitt

Eldfestkommittén säger sig kunna ta självständiga beslut, men ska ändå förankra beslutet hos Riksteatern, den största samarbetspartnern. Det är Riksteatern som bland annat bokar de stora persiska artister som varje år kommer till festivalen på Heden.

Kan inte skjutas fram

Allt fler stora evenemang runt om i världen ställs in eller skjuts fram på grund av coronaviruset. Reza Talebi förstår att många som såg fram emot eldfest blir besvikna, men tror att de har förståelse för beslutet.

Kan ni inte skjuta fram eldfesten?

– Det går inte, det är som att skjuta fram julafton. Man kan inte skjuta fram julafton tills efter jul, säger Reza Talebi.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att medarrangören Riksteatern skulle ta ställning till Eldfestkommitténs beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet