Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnasieeleven Felicia Sundin Liljebjer tillsammans med sin lärare Anne-Li Olsén tvingas segla tillbaka till Sverige med resten av klassen. Foto: Anne-Li Olsén

Coronaviruset tvingar gymnasieklassen att segla hem – över Atlanten

Publicerad
På Öckerö seglande gymnasieskola är segling en del av utbildningen, och varje år spenderar klasserna runt två månader till sjöss. Men nu har coronaviruset stoppat klassen från att lägga till i Miami för att flyga hem till Sverige. Istället tvingas eleverna att stanna kvar på båten ytterligare en månad – och korsa Atlanten.

När SVT Väst får tag på båten via satellittelefon befinner sig gymnasieklassen strax utanför ön Bermuda. Årets segling i Karbien skulle ha avslutats i Miami där klassen skulle tagit ett flyg tillbaka hem till Sverige – men då bröt coronapandemin ut.

– När vi var i  där sista dagarna, i den lilla staden Progreso i Mexiko, så kom polis och militär och började stänga ned barer och matbutiker. Viruset hade känts som att det var så långt bort, men helt plötsligt började det närma sig mer och mer, säger gymnasieleven Felicia Sundin Liljebjer som är hemmahörande i Vara.

Håller humöret uppe

Men trots den rådande krisen runt om i världen känner både Felicia och hennes lärare Anne-Li sig väldigt trygga ombord på segelbåten. Den har blivit som deras egna karantän, och situationen hemma i Sverige är nästan mer oroande.

– Vi är så vana vid att Sverige står för trygghet, så det känns konstigt att läsa det som händer där hemma. Men ombord har vi det bra, alla andra gymnasieelever har distansundervisning men vi kör på som vanligt, säger läraren Anne-Li Olsén.

Fakta om segelbåten T/S Gunilla:

Visa

T/S Gunilla med hemmahamn Öckerö är ett av Sveriges största seglande fartyg och används under större delen av året för att segla med elever från Öckerö seglande gymnasieskola. Varje år besöker fartyget länder i Europa, Syd- och Nordamerika samt runtom i Karibien.

Längd: 49,6 meter
Bredd: 8,3 meter
Antal kojer: 44 elever + 11 befäl
 

Källa: Öckerö seglande gymnasieskola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet