Henrik Zetterberg, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, fruktar att stora studier ska gå förlorade om den kliniska forskningen stannar av under en längre tid. Foto: SVT

Forskning om livshotande sjukdomar bromsas: ”Kan bli en tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av att forskare världen över försöker lösa gåtan om covid-19 blir annan forskning om livshotande sjukdomar lidande. Projekt riskerar att läggas på is samtidigt som det är svårare att få forskningsmedel. Henrik Zetterberg, som forskar om Alzheimers sjukdom vid Göteborgs universitet, fruktar att stora studier ska gå förlorade till följd av coronapandemin.

Hör Henrik Zetterberg berätta mer i klippet ovan.

Det är framför allt den kliniska forskningen, som involverar patienter och försökspersoner, som drabbas hårt. Enligt Gothia forum, som har uppdraget att inom Västra Götalandsregionen stärka klinisk forskning, rör det sig om flera hundra kliniska studier som har bromsats på grund av coronapandemin.

Coronaviruset i Västsverige

Koncentrerat till Göteborg har hittills inga studier tvingats att avbrytas, utan de kan delvis utföras på distans genom telefonsamtal, men alla prövningar som kräver patientnärvaro har helt stannat av för att undvika smittspridning.

Och om situationen håller i sig under en längre period befarar Henrik Zetterberg att det kan få förödande konsekvenser för Alzheimersforskningen.

– Vi vill hjälpa till i processen att ta fram ett läkemedel som stoppar Alzheimers sjukdom, men det behövs fler studier. Nu är jag rädd att de studierna inte kommer att bli av, säger han och fortsätter: 

– Jag har inte vågat räkna på det, men om det här håller i sig i flera år och vi inte har ett läkemedel att gå in med skulle nog flera miljoner människor insjukna i onödan i andra sjukdomar. Förhoppningsvis kommer det inte att bli så, men det kan bli en tragedi.

Drabbar flera forskningsområden

Även annan klinisk forskning om hjärnsjukdomar samt hjärt – och kärlsjukdomar menar Henrik Zetterberg blir lidande.

– Det handlar om en stor befolkningsgrupp där det i dagsläget inte finns några effektiva mediciner och de medicinerna behöver vi idag. Det är viktigt att corona inte förlamar övrig forskning.

Enligt Sahlgrenska akademin har coronapandemin även medfört att det är svårare för forskare att ta ut ALF-medel – forskningsmedel som staden delar ut till regionerna – i planerad omfattning och möjligheter att spara medel till nästa år diskuteras på nationell nivå.

Kan bidra med nya insikter

Samtidigt menar Henrik Zetterberg att det är viktigt att forskarsamhället nu går samman för att ta fram vaccin och botemedel mot covid-19 och att forskningen om viruset dessutom kan bidra med nya insikter kring Alzheimers sjukdom.

– Det kommer finnas möjligheter att lära sig om hur exempelvis immunsystem påverkas av covid-19 och vad det har för betydelse för sjukdomens utveckling, men de positiva aspekterna är pyttesmå jämfört med alla de negativa aspekter som viruset medför. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet