Lyssna på klippet och hör varför forskarna startade studien
Redan vid måttlig infektion, hos patienter som var inlagda på sjukhus men inte behövde respiratorvård, gick det att upptäcka skador.
I ett projekt på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har 47 patienter med mild, måttlig och svår covid-19 fått lämna blodprover under vårdförloppet. Dessa prover har analyserats för biomarkörer för hjärnskada. Resultaten har jämförts med en frisk kontrollgrupp.
– Studien visar tydligt att detta är något vi bör vara observanta på, säger Magnus Gisslén som är professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.
Oklart om hjärnskadorna är bestående
Forskningen presenteras nu i tidskriften Neurology och två av forskarna bakom studien menar att blodtesterna för biomarkörer med koppling till hjärnskada skulle kunna användas för att övervaka patienter med måttlig till svår covid-19 för att minska riskerna för hjärnskada.
Om det är viruset eller immunförsvaret som kan orsaka hjärnskador vid covid-19 vet forskarna ännu inte. Man vet heller inte om hjärnskadorna är bestående eller inte. För att klarlägga detta behövs ytterligare forskning.