Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingenting talar för att det behövs nya restriktioner nu”, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Foto: TT/SVT

Covid-19 ökar i Västra Götaland – allra mest i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ligger 111 inlagda för covid-19 i Västra Götalandsregionen. Antalet smittade personer ökar visar siffror från Västra Götalandsregionen under torsdagen. Det är visserligen en ökning från låga siffror, men smittskyddsläkaren betonar att de med förkylningssymtom ska stanna hemma.

Under den senaste veckan har antalet fall ökat med 21 procent i Västra Götaland. Smittspridningen ökar dock ojämnt i de olika delarna av regionen och i Skaraborg ser man en ökning på 70 procent.

Antalet har ökat från 547 fall till 664 fall. Men eftersom alla inte uppmanas att testa sig är sannolikt betydligt fler smittade än så.

Coronaviruset i Västsverige

Är vi inne i en ny våg?

Enligt Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland, är det svårt att definiera om det är en ny våg eller ej men den nya B5-varianten har tagit över globalt och även i Sverige.

– De flesta blir dock inte allvarligt sjuka och har man vaccinerat sig sedan tidigare får de allra flesta lindriga symtom av den nya varianten, säger han.

Stanna hemma om du är förkyld

Enligt Leif Dotevall ska man stanna hemma från jobb och evenemang om man är förkyld eftersom det kan vara covid-19. Men testa sig för covid behöver man bara göra om man arbetar inom vården, på äldreboende eller om man blir allvarligt sjuk.

Kan vi vänta oss fler framtida restriktioner?

– Ingenting talar för att det behövs nya restriktioner nu, säger Leif Dotevall.

Än så länge rekommenderas bara en fjärde dos för de över 65 år. Däremot kan det komma rekommendationer om en fjärde dos för de mellan 18-65 framåt hösten. Nya siffror visar att den fjärde dosen ger ett betydligt bättre skydd mot allvarlig sjukdom för de över 80, än vad en tredje dos gav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet