Jasmin Darag är dagmamma i privat regi i Göteborg. Foto: Privat / TT

Dagmamman Jasmin: ”Bra om man ändrar lagstiftningen”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avslöjade SVT Nyheter Väst att en privat dagmamma i Göteborg bor med en terrordömd man. Jasmin Darag är själv privat barndagvårdare. Hon tycker att det hade varit bra om kommunen hade möjlighet att granska alla som vistas i barnens miljö innan man ger tillstånd för barndagvårdsverksamhet. 

SVT Nyheter Väst kunde i veckan avslöja att en kvinnlig dagbarnvårdare tar emot dagbarn hemma, samtidigt som hon bor ihop med en man dömd för terroristbrott. Verksamheten drivs privat.

Läs mer om avslöjandet här.

Många politiker reagerade efter SVT:s publicering. Det gjorde också andra dagbarnvårdare. En av dessa är Jasmin Darag som är privat dagbarnvårdare i Göteborg.

– Miljön kan absolut påverka när barnen befinner sig hemma hos en och man har verksamheten hemma. Som förälder och pedagog tycker jag att det är viktigt att man har historik om alla som är i hemmet för att jag ska känna mig trygg, säger hon.

Ändra lagstiftningen

Jasmin Darag säger att de kontroller som kommunen gör av de privata dagbarnvårdarna är tuff och att det ställs höga krav.

– Det ställs lika höga krav på oss som på förskolor, så det är inte så lätt som folk tror, säger hon.

Hon nämner att kommunen kan göra oanmälda kontroller och att även miljöförvaltningen kontrollerar hemmet. Men när det kommer till lagstiftningen kan hon hålla med om att den kanske skulle behöva ändras.

– Jag skulle nog hålla med om att det är bra om man ändrar lagstiftningen så att kommunen kan granska hela familjen innan man ger tillståndet, säger hon.

Hon poängterar dock att en dagmamma kan vara väldigt kompetent, och ska inte behöva bli straffad bara för att någon i familjen har begått brott.

Kontinuerlig granskning

Även många kommunala dagbarnvårdare har blivit oroliga efter SVT Nyheter Västs avslöjande.

– Många har hört av sig och känner sig som yrkeskår negativt utpekade. Det finns ju fantastiskt många duktiga dagbarnvårdare såväl i kommunal som enskild regi också, säger Susanne Allered som är rektor för kommunala dagbarnvårdare på förskoleförvaltningen i Göteborg.

Hon säger att granskningen av kommunala dagbarnvårdare är betydligt mer kontinuerlig än av privata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du chefen för juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen i Göteborg reagerar på SVT:s avslöjande. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer