Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du chefen för juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen i Göteborg reagerar på SVT:s avslöjande. Foto: TT

Avslöjar: Dagmamma tar emot barn hemma – bor med terrordömd man i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig dagbarnvårdare i Göteborg bor med en man som är dömd för terroristbrott. I parets bostad tar kvinnan, på kommunens uppdrag, hand om barn i förskoleålder, kan SVT Nyheter Väst avslöja.

Se kommunens reaktion på SVT:s avslöjande och hör mer om mannen i klippet ovan.

När SVT Nyheter Väst granskar privata dagbarnvårdare i Göteborg, det som tidigare kallades dagmammor, hittar vi en man som är dömd för terroristbrott. Han dömdes 2008 till flera års fängelse i ett europeiskt land för ”deltagande i organisation med syfte att begå terroristbrott”. Sedan flera år bor mannen med en kvinna som tar emot dagbarn i parets gemensamma bostad.

– Jag är inte förvånad, säger Amanda Larsson, chef för juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen i Göteborg.

Hon tror att kommuner skulle hitta fler liknande fall – om de fick granska dagbarnvårdares kopplingar till bland annat extremism.

Lagändring krävs

För att kommunerna skall kunna granska dagbarnvårdare, och de som lever i samma bostad, krävs dock en lagändring. Ett sådant lagförslag ligger hos Regeringskansliet men förskoleförvaltningen tycker att det är brådskande.

Amanda Larsson, chef för juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen i Göteborg.

– Jag tycker att alla barn har rätt till samma första år i omsorg. Då tror jag att den här lagen hade hjälpt, säger Amanda Larsson på förskoleförvaltningen.

Vad ska ni göra med terrorkopplingen som SVT nu avslöjar?

– Nu när vi fått höra att det finns oseriösa aktörer så gör vi det vi kan enligt lagen idag. Vi får göra en inriktad tillsyn mot verksamheten om det ni redogör för i reportaget stämmer, säger Amanda Larsson.

Förskola och skola har stängts

När det gäller privata skolor och förskolor genomfördes en liknande lagändring år 2019. Kommunerna gavs då större befogenhet att granska dess ägares lämplighet. På två år har två förskolor och en skola i Göteborg avslöjats som kopplade till islamistisk våldsbejakande extremism. Kommunen har nu stängt två av verksamheterna.

Mannen byter adress

SVT Nyheter har pratat med kvinnan som menar att hennes man är oskyldig och att alla föräldrar är nöjda med hennes arbete. SVT har inte nått mannen som direkt efter vårt samtal med frun skriver sig på en annan adress.

Stärkta krav på huvudmannens lämplighet:

”Införande av lämplighetsprövning utifrån insikt och förutsättningar att bedriva verksamhet. Huvudman och den med väsentligt inflytande över verksamheten ska bedömas som lämplig. Karaktär och laglydighet hos intressenterna ska tas i beaktande.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer