Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ministern: Därför dröjer lagändring som ska skydda dagbarnen Foto: TT

Ministern: Därför dröjer lagändring som ska skydda dagbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) reagerar starkt på SVT Nyheter Västs avslöjande om att en dagbarnvårdare bor med en person dömd för terroristbrott. Ministern vill se en lagändring som ska skydda dagbarn från radikala miljöer. Men hon kan inte ge några besked om när lagen kommer.

Hör Anna Ekström om varför lagen dröjer i klippet ovan.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är uppvuxen med en mamma som arbetade med det som då kallades dagmamma, idag dagbarnvårdare.

– Jag vet därför hur bra omsorgsform det kan vara för barn. Jag blir så upprörd när jag hör att barn inte får den trygghet som de har rätt till, säger hon.

Lagändring hos regeringskansliet

Ekström reagerar starkt när hon hör om SVT Nyheter Västs avslöjande att en person dömd för terroristbrott bor med en dagbarnvårdare. Hon kan dock inte ge några besked om när en lagändring kan träda i kraft som gör att kommunerna lättare kan stoppa dagbarnvårdare. Ett förslag på en lagändring som gör det möjligt för kommuner att granska dagbarnvårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer