Lena Nyberg, generaldirektör MUCF. Foto: Felix Oppenheim

Få mötesplatser för unga hbtq-personer i Väst

Publicerad

Endast i 8 av Västra Götalands 49 kommuner finns det mötesplatser för unga hbtq-personer, enligt en kartläggning som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har gjort. En genomgående trend är att landsbygdskommunerna helt saknar sådana mötesplatser.

– Det här resultatet är oroande. Alla unga har rätt till en meningsfull och utvecklande fritid, en rättighet som är ännu tydligare i och med att barnkonventionen nu är lag, säger Lena Nyberg generaldirektör MUCF.

Under 2019 fick MUCF i uppdrag av regeringen att stärka förutsättningarna för att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer då MUCF i tidigare rapporter visat att en fjärdedel av unga hbtq-personer avstår från att delta i fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta.

Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, anser att resultatet från kartläggningen är oroande eftersom unga hbtq-personer i stor utsträckning lever i större utsatthet än andra, och att det är viktigt att det finns trygga mötesplatser som unga kan besöka.

– Ska man förstå varför det är så stort behov av sådana här trygga platser, så måste man förstå unga hbtq-personers otrygghet. I stor utsträckning upplever de mer otrygghet, har sämre sociala skyddsnät, är utsatta för mer sexuellt våld, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Inga mötesplatser på landsbygden

Enligt rapporten så finns det inga mötesplatser i landsbygdskommuner, och anledningarna till detta tror Lena Nyberg är flera.

– Vi vet ju att det finns unga hbtq-personer i hela landet, men anledningen till att det saknas mötesplatser är brist på kompetens samt att många kommuner just nu har en dålig ekonomi, och då är det ofta fritidsaktiviteter för unga som blir lidande, säger hon.

”Det behövs ett statligt bidrag”

Enligt MUCF:s rapport är det som behövs ökad kunskap om unga hbtq-personer hos beslutfattare.

– Vi diskuterar ju mycket idag om unga psykiska ohälsa, och det är ju så att unga hbtq-personer är överepresenterade när det gäller detta och är mer utsatta än andra, därför tycker vi att det är extra viktigt att ta fram ett statligt stöd för att uppmuntra de här verksamheterna.

I dessa kommuner finns mötesplatser för unga hbtq-personer i Västra Götaland enligt MUCF:s kartläggning

• Ale kommun

• Borås kommun

• Göteborg kommun

• Lidköping kommun

• Mariestad kommun

• Mölndal kommun

• Öckerö kommun

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.