Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det krävs många timmar av träning inför Hammarkullekarnevalen – se i klippet hur det går. Foto: SVT

Dansare tränar inför karnevalen i Hammarkullen

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen är det dags för Hammarkullekarnevalen. För personerna som ska delta i karnevalen är det en hektisk tid. Kläder ska sys in och danser ska övas.

– Man kan förvänta sig den bästa showen, säger Carl Bengtsson Ferrufino, ordförande i den bolivianska kulturföreningen CDC Libertad.

I klippet ovan får du bland annat se dansaren Sofia Guerra och hennes lilla son förbereda sig för festligheterna.

Sista helgen i maj är det dags för Sveriges största karneval, Hammarkullekarnevalen. Under helgen fylls Hammarkullen i Göteborg med musik, dans och människor.

En av grupperna som är uppträder är den bolivianska kulturföreningen CDC Libertad. Föreningen har hållit till i Hammarkullen sedan 80-talet.

Rådet: Besök Hammarkullen

Carl Bengtsson Ferrufino är ordförande i föreningen. Dräkten han ska bära under karnevalen syr han in för att den ska passa.

– Vi beställer kläderna och det finns inte många storlekar att välja på, säger han och skrattar.

Han har ingen koppling sedan innan till vare sig Bolivia eller Hammarkullen. Men efter att ha blivit tipsad om föreningen och att dansa, testade han – och tyckte om det.

– Jag kan verkligen rekommendera att besöka Hammarkullen, inte minst under karnevalen. Det är verkligen en härlig stämning, säger han.

Tränar tre gånger i veckan

Föreningen ses tre gången i veckan i Folkets hus i Hammarkullen för att träna in dansnummer inför karnevalen. Och det är intensivt, svetten droppar från dansarnas pannor.

– Nu är det varmt ute och då blir det jobbigt, säger Niklas Torrez Duran

Hur känns det att karnevalen närmar sig?

– Jag är taggad. Det är min sons tredje år i karnevalen, säger Sofia Guerra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.